Joran Roor is sinds een paar jaar als data scientist actief bij softwarebedrijf SAS. Met analytics helpt hij bedrijven om data om te zetten in betere beslissingen. Hij ontwikkelt en traint algoritmes met grote hoeveelheden data. Zodoende leert hij een algoritme zelfstandig keuzes te maken. Zo doet hij dat onder andere voor Amsterdam UMC, waar kunstmatige intelligente (ai) wordt ingezet om te voorspellen hoe een leverkankerpatiënt reageert op chemotherapie. Voor de hoofdjury van de Computable Awards 2023 reden om Joran Roor van SAS te nomineren in de categorie IT-talent.
Voor en na een chemotherapie worden er altijd ct-scans gemaakt. Op die scans wordt de omvang van de tumor gemeten en deze worden met elkaar vergeleken. Voor artsen is het een uitdaging om op basis van afbeeldingen te bepalen in hoeverre een tumor groter of kleiner is geworden. Het zelflerende algoritme dat Roor met zijn team heef ontwikkeld, kan op basis van de scan, het volume van de tumoren veel sneller berekenen. Die informatie is waardevol voor artsen om te evalueren of een behandeling succesvol is geweest.
Wat Roor belangrijk vindt aan zijn huidige rol als data scientist is dat hij met het toepassen van algoritmes een maatschappelijke impact kan maken. Veel van zijn klanten doen in zijn ogen belangrijk werk en hij vindt het mooi dat hij hieraan bij kan dragen. Zijn werk is technisch en analytisch, maar ook breed toepasbaar in allerlei sectoren. Naast het technische aspect, vindt hij het belangrijk om de problemen en/of uitdagingen waar organisaties en industrieën mee te maken hebben, leert te begrijpen. Ook al weet hij daar soms nog niet zoveel vanaf. Het is dan volgens Roor de kunst goed te luisteren naar mensen en die informatie te koppelen aan de eigen kennis om oplossingen te kunnen bieden. De driehoeksrelatie tussen artsen, data scientist/it en het management is volgens Roor belangrijk om te zorgen dat dit goed op elkaar wordt aangesloten.