Stefan Leijnen is aan de Hogeschool Utrecht lector op een bijzonder vakgebied: artificial intelligence (ai). Hij brengt wetenschap, praktijk en onderwijs samen. Na omzwervingen langs buitenlandse universiteiten promoveerde hij te Nijmegen op ai. Leijnen werkt ook voor AiNed, het nationale groeifondsprogramma dat Nederland in de voorhoede wil brengen van ai-landen. Voor de hoofdjury van de Computable Awards 2023 reden om Stefan Leijnen van Hogeschool Utrecht te nomineren in de categorie IT-talent.
Op jonge leeftijd was hij al gefascineerd door het brein. Tijdens zijn studie psychologie kwam hij in aanraking met kunstmatige intelligentie. Dat werd destijds uitgelegd als psychologie in de praktijk, een vorm van engineering. Maar als je daarbij teveel van de technologie uitgaat heb je oogkleppen op. Zijn lectoraat AI aan de Hogeschool Utrecht zet daarom maatschappelijke waarden centraal bij vernieuwingen. Hoe ontwikkel je ai-technologie zodat mens en maatschappij er echt blij van worden? Als lector betekent dat in de eerste plaats: goed uitleggen wat AI is en wat de kansen en risico’s zijn. Leijnen geeft daarom regelmatig lezingen en interviews.
Voor vrijwel alle projecten werkt hij daarbij samen met andere partijen, zoals in het Sprong-consortium Responsible Applied AI: een samenwerking van drie hogescholen. Hierin worden krachten gebundeld om te komen tot een infrastructuur voor onderzoek naar de verantwoorde toepassing van ai. Om hieraan mee te kunnen werken hebben onderzoekers een stevige technische achtergrond nodig. Daarnaast moeten zij in staat zijn om bruggen te slaan: tussen de overheid, het bedrijfsleven, kennisinstellingen en de studenten.