OMRT is een digitaal 3d-designplatform waarmee projectontwikkelaars in rap tempo huizen kunnen ontwerpen. De software produceert in één keer duizenden ontwerpvarianten, die zijn doorgerekend op factoren zoals wind, geluid, energieverbruik en kosten. Wil een ontwikkelaar ergens een appartementencomplex neerzetten, dan houdt het systeem ook rekening met lokale hoogtelimieten en geluidscontouren langs bijvoorbeeld een snelweg. Met die aanpak verkort OMRT de ontwerpfase van een woningbouwproject tot 80 procent. Voor de hoofdjury van de Computable Awards 2023 reden om OMRT te nomineren in de categorie Tech-startup.
In de huidige bouwwereld is ‘rekenen en tekenen’ nog een versplinterd, traag en foutgevoelig proces. OMRT stort zich nu per project (als ‘designstudio’) op de ontwerpeisen van klanten. Daarna wordt er afgerekend met een prijs per woning, analoog aan het businessmodel van veel architecten. Een soort succes-fee dus. OMRT mikt op het ontwerpen van vijfduizend woningen per jaar. De startup werkt aan een meer technologiegedreven model, waarbij architecten het systeem zelf kunnen aansturen. Het zoekt daarbij naar de balans tussen perfecte ontwerpen en schaalbaarheid.
OMRT richt zich vooral op projectontwikkelaars. Die spelen als bewakers van de kwaliteit en het budget een centrale rol in woningbouwprojecten, waarbij soms wel honderd partijen betrokken zijn; van architecten en ingenieurs tot constructeurs en makelaars Indirect kan de hele huizenmarkt profiteren van sneller ontwikkelen. Het ontwerptraject is goed voor 20 procent van de kosten van een huis. Als je dat kan verminderen en het ontwerp efficiënter maakt, betaal je uiteindelijk minder voor je woning. Met slimme ontwerpen kun je ook op bouwmateriaal besparen en de energiekosten per woning verlagen. De algoritmes van OMRT zouden ook een bijdrage kunnen leveren aan het recyclen van materiaal uit oude gebouwen (circulair bouwen).