Baserow levert een open source-tool waarmee je zonder technische kennis een database kan maken. Zo’n verzameling tabellen en kolommen is het fundament onder zo’n beetje 90 procent van alle websites. Maar de databases van Baserow hebben meer toepassingen, zoals een crm-systeem, projectmanagement of als backend van een Android-app. De dienst kan dankzij api’s communiceren met bijvoorbeeld Google Drive, Slack of Discord. Voor de hoofdjury van de Computable Awards 2023 reden om Baserow te nomineren in de categorie Tech-startup.
De Amsterdamse startup begeeft zich op het terrein van het Amerikaanse Airtable. In de basis zijn veel dingen vergelijkbaar, Airtable was dan ook de grote inspiratie voor Baserow. Wel loopt dat bedrijf acht jaar voor op Baserow. Laatstgenoemde wil dat compenseren door de software open source aan te bieden. Een voordeel is dan namelijk dat je het op je eigen server kan installeren, in de cloud of op je eigen computer. Daardoor houden gebruikers data in eigen beheer, iets dat een uitkomst kan zijn voor organisaties die met privacygevoelige data werken, zoals banken en universiteiten. Die kunnen vanwege Europese privacyregels geen (Amerikaanse) saas-tools gebruiken.
Baserow is al de grens van twintigduizend gebruikers gepasseerd. Dit is wel met de gehoste versie van het product, het aantal gebruikers dat de software op de eigen systemen heeft geïnstalleerd is lastig te bepalen. Baserow hanteert dus een businessmodel op basis van open source. Alle broncode is publiek beschikbaar, ongeveer 90 procent van de functionaliteiten is gratis. Een licentie garandeert dat je met de software mag doen wat je wilt, inclusief aanpassen en commercieel vermarkten. De betaalde versie beschikt over extra functies, vooral bedoeld voor gebruikers die zo’n beetje dagelijks met de software werken. Voor grote bedrijven werkt Baserow aan enterprise-features en technische ondersteuning.