Het Belgisch-Nederlandse Octiva is gespecialiseerd in robotiseringsoplossingen voor de gecontroleerde tuinbouw in bijvoorbeeld kassen en tunnels. Met de robots van Octiva kunnen telers handmatige handelingen automatiseren en de voedselvoorziening duurzamer en efficiënter maken. De tuinbouwrobots van Octiva rijden in kassen over de hele wereld. En dat vaak in afgelegen gebieden. Toch moet het altijd in verbinding staan met de robots. KPN IoT zorgt voor de betrouwbare connectiviteit die cruciaal is voor een goede werking van de oplossingen. Voor de hoofdjury van de Computable Awards 2023 reden om het project ‘Tuinbouwrobots wereldwijd verbonden’ te nomineren in de categorie Digitale Transformatie.
De data van de robots moeten zo snel mogelijk op de servers van Octavia staan. Telers willen bijvoorbeeld in realtime kunnen zien waar de robots aan het werk zijn, hoeveel kilo ze al hebben geplukt en in welke klassen de geplukte vruchten vallen. En als een robot een storing heeft, moet Octavia dat direct zien en op afstand ondersteuning kunnen verlenen. Een stabiele verbinding met de robots is dus essentieel. De voorkeur gaat dan uit naar 4G zodat end-to-end ook videobeelden snel verzonden kunnen worden.
Betrouwbare connectiviteit is echter niet vanzelfsprekend in de tuinbouwsector. De robots worden wereldwijd ingezet en vaak in afgelegen landelijke gebieden waar de mobiele dekking niet optimaal is. Octavia wilde voor de connectiviteit werken met één platform, van één leverancier. Die leverancier van end-to-end 4G-connectiviteit werd KPN IoT. Door internationale roamingovereenkomsten met een groot aantal partijen kan KPN overal ter wereld premium connectiviteit bieden. Er rijden al robots met een simkaart van KPN in onder andere de Benelux, Duitsland, Engeland en Canada.