OLVG sloot 2022 af met de duizendste patiënt in zijn virtuele longkliniek. In deze kliniek worden patiënten online begeleid door coaches. Door op een slimme manier thuismonitoring toe te passen hebben zowel patiënt als zorgverlener baat bij de virtuele longkliniek. Met de inzet van e-coaches op het gebied van astma en COPD is er niet alleen 70 procent minder bezoeken aan de polikliniek, ook zijn de opnames op de spoedeisende post en ziekenhuis gehalveerd. Voor de hoofdjury van de Computable Awards 2023 reden om de Virtuele longkliniek van het OLVG te nomineren in de categorie Digitale Innovatie.
De virtuele longkliniek van OLVG werkt op basis van de inzet van e-coaches. Een team van longartsen en gespecialiseerde verpleegkundigen van OLVG heeft deze e-coaches ontwikkeld voor COPD, astma en longkanker. De virtuele coaches kunnen op basis van de informatie die de patiënten zelf online inbrengen berichten en ‘alarmen’ versturen. Verpleegkundig specialisten en longverpleegkundigen verzorgen op basis van die informatie tele-begeleiding en roepen indien nodig patiënten op voor een afspraak. De zorgverlener krijgt via een dashboard alleen de patiënten in beeld waarvoor eventueel een aanvullende actie noodzakelijk is.
De tele-werkzaamheden van deze verpleegkundigen zijn volledig ingebed in hun dagelijkse werkzaamheden. Zij coördineren de begeleiding op afstand, handelen de ingekomen berichten en ‘alarmen’ af en hebben zo nodig (telefonisch) contact met de patiënt. Dankzij deze virtuele longkliniek ontstaat op de fysieke poli extra tijd voor patiënten die de fysieke inzet van de zorgverleners op dat moment echt nodig hebben. Zo is het mogelijk om met een relatief klein aantal gespecialiseerd verpleegkundigen een zeer grote groep patiënten te begeleiden.