Cybercrimetips.nl is een online oplossing voor particulieren om cybercrime te voorkomen. Schrijfster Maria Genova en MITE3 Cybersecurity bouwden het kennisplatform met alle vormen van oplichting. Het platform bevat ook waargebeurde verhalen van slachtoffers, de rode vlaggen per onderwerp en de beste tips, bijvoorbeeld hoe je tientallen wachtwoorden kunt onthouden. Het meest belangrijke is dat iedereen op een simpele manier alle vormen van oplichting kan leren herkennen. Voor de hoofdjury van de Computable Awards 2023 reden om Cybercrimetips.nl te nomineren in de categorie Cyber Resilience.
Elk jaar maken we miljoenen euro’s over aan hackers en online oplichters. Vorig jaar zelfs 2,4 miljard. Dat is de schade in Nederland en achter dit cijfer schuilen hartverscheurende verhalen van mensen die vaak al hun spaargeld kwijtgeraakt zijn door online oplichting. De nep mails worden steeds beter en ook valse advertenties op Facebook en Instagram zijn bijna niet van echt te onderscheiden. Datingfraudeurs worden ook steeds gewiekster en er is geen enkele datingsite waar ze niet op zitten. Voor de gemiddelde burger is het heel lastig om alle vormen van fraude te herkennen. Vooral ouderen raken enorme bedragen kwijt, niet zelden door telefoontjes namens betrouwbare instanties zoals banken, de politie of de belastingdienst.
Schrijfster Maria Genova en cybersecurity-expert Joram Teusink van MITE3 Cybersecurity verbaasden zich dat er tot nu toe geen enkel kennisplatform was met alle vormen van oplichting. Hun droom: een platform maken waar iedereen per onderwerp zijn of haar kennis kan testen. Hoe check je of een qr-code veilig is? Hoe zie je of een e-mail over een pakje van PostNL is of van oplichters? Waar kun je checken of een link veilig is? Hoe kun je controleren of een verkoper op Marktplaats geen fraudeur is? Kun je van tevoren zien of een advertentie nep is? Wat doe je als je computer gehackt is? Deze en nog vele andere vragen worden beantwoord op www.cybercrimetips.nl. Iedereen die het platform gebruikt, leert de meest gebruikte trucs van hackers en oplichters herkennen. Preventie is vaak een kwestie van iets meer kennis en kan veel digitale ellende voorkomen. SIDN Fonds verleende een startsubsidie voor het project. Ze onderhouden de website en vullen het aan zonder verdere subsidies en zonder advertenties.