Sinds de coronapandemie worstelen veel werkgevers in Nederland met de combinatie van thuis en op locatie werken. Hoe waarborg je sociale interactie en zet je werken op afstand succesvol in voor je organisatie? Bij TNO wordt veel onderzoek naar hybride werken gedaan. In het TNO Medialab wordt vervolgens aan de nieuwste ‘immersive’ innovaties gewerkt waarmee je collega’s bijna levensecht kunt ontmoeten in de metaverse. Eén van die innovaties is een vooruitstrevende sociaal gerichte extended reality (xr)-toepassing om mensen op afstand echt met elkaar te laten verbinden. Voor de hoofdjury van de Computable Awards 2023 reden om TNO Medialab te nomineren in de categorie Future of Work.
De meeste videoconferencesystemen slagen er onvoldoende in om medewerkers bij vergaderingen te betrekken waardoor de concentratie snel afneemt. Dat komt, zo blijkt uit onze onderzoeken, doordat deelnemers elkaar niet kunnen ‘voelen’. Je mist de zogenaamde ‘social cues’, dus alle non-verbale prikkels. Die bepalen bijna 90 procent van onze communicatie. Xr-technieken kunnen bijdragen aan de oplossing van dit probleem, zo blijkt uit de eerste pilots. Een van deze pilots omvat een proef onder ouderen. Tijdens de pandemie wilde TNO iets doen aan het enorme gemis aan echt contact met familieleden onder ouderen. Het heeft met behulp van augmented reality (ar) een systeem ontwikkeld waarmee ouderen hun familie konden zien en ‘voelen’. Opzienbarend was dat ouderen met dementie 24 uur na het contact de ontmoeting en het gevoel van connectie nog konden terughalen.
Dezelfde techniek heeft TNO gebruikt in een pilot om het vergaderen op afstand echt naar een hoger plan te tillen. Het heeft een social ar-communicatiesysteem ontwikkeld waarmee deelnemers op afstand elkaar kunnen ontmoeten in een gedeelde ruimte. Hier kunnen collega’s uit verschillende regio’s door heel Nederland elkaar ontmoeten met behulp van fotorealistische representaties. Uniek aan dit platform is dat collega’s ‘live’ als zichzelf in de 3d-ruimte verschijnen, en niet als avatar zoals gebruikelijk is. Met behulp van dieptecamera’s, slimme software en een breedbandverbinding is het mogelijk om collega’s op verschillende locaties vast te leggen en realtime in een virtuele of echte ruimte te ‘plakken’. Het effect is levensecht, het voelt alsof je daadwerkelijk met elkaar om tafel zit, waardoor de fysieke afstand lijkt te verdwijnen.