In samenwerking met het Universitair Ziekenhuis Bonn en Amazon Web Services heeft een team van Capgemini-experts een ai-model gemaakt waarmee onderzoekers de snelheid van klinische proeven kunnen verhogen in de strijd tegen rivierblindheid. Deze tropische ziekte treft wereldwijd meer dan twintig miljoen mensen. Momenteel kunnen klinische proeven alleen handmatig worden uitgevoerd door een handvol wereldwijde deskundigen. De inzet van kunstmatige intelligentie kan jaren werk besparen en de ontwikkeling van nieuwe behandelingen versnellen. Voor de hoofdjury van de Computable Awards 2023 reden om Capgemini te nomineren in de categorie Sustainable Tech.
De oplossing is ontwikkeld als onderdeel van Capgemini’s jaarlijkse Global Data Science Challenge for a sustainable future (GDSC), een bedrijfsbreed initiatief waarbij elke medewerker de kans krijgt om zijn of haar data- en ai-expertise in te zetten voor het oplossen van een maatschappelijk probleem. Gedurende de negen weken durende wedstrijd gingen vierhonderd teams uit 31 regio’s de uitdaging aan, waardoor bijna 8.500 innovatieve ai-oplossingen werden ingediend. Het winnende model werd ontwikkeld door een Capgemini-team uit India dat deep learning-technologie gebruikt om de larvenworm te identificeren die rivierblindheid veroorzaakt, met behulp van beelden van bestaande klinische studies.
In totaal werden meer dan 70.000 secties van klinische gegevens gebruikt om de kunstmatige intelligentie te trainen. Dit leidde tot een model dat met bijna 90 procent nauwkeurigheid wormsecties in microscopische beelden kan identificeren. De mogelijkheid om zo’n groot deel van de vereiste analyse te automatiseren, maakt een snellere en consistentere beoordeling mogelijk van de werkzaamheid van nieuwe geneesmiddelen. Het initiatief werd ondersteund door Amazon Web Services (AWS), dat het platform en technologieën zoals Amazon SageMaker ter beschikking stelde waardoor Capgemini-teams over de hele wereld deep learning-modellen konden gebruiken als onderdeel van de GDSC van dit jaar.