Er is een schreeuwend tekort aan it-personeel op de arbeidsmarkt en de diversiteit in de sector laat te wensen over. Veel mensen willen zich wel omscholen richting it, maar zijn hier financieel niet toe in staat. Omdat it-omscholingsopleidingen in Nederland vrijwel niet geaccrediteerd zijn, kan men daarvoor geen aanspraak doen op studiefinanciering of Leven lang leren-krediet. Stichting TechMeUp neemt voor deze mensen de financiële drempel weg door hen een rentevrije lening aan te bieden. Deze lening mag worden gebruikt voor de opleiding, maar kan ook voorzien in levensonderhoud. Na het afstuderen en het vinden van een baan, betalen de it-talenten de lening terug, zodat een volgend talent hier aanspraak op kan maken. Voor de hoofdjury van de Computable Awards 2023 reden om TechMeUp te nomineren in de categorie Duurzaamheid & MVO.
In slechts twee jaar tijd zijn er aan 161 mensen een rentevrije lening verstrekt. Deze groep bestaat voor 82 procent uit mensen met een migratie-achtergrond en 63 procent is vrouw. De meeste mensen waren werkloos, 32 procent maakte een transitie van werk naar werk en 17 procent was freelancer. Inmiddels zijn 85 mensen afgestudeerd en daarvan heeft 85 procent binnen drie maanden na het afstuderen een baan gevonden. Gemiddeld zagen de deelnemers hun inkomen stijgen van 800 naar 2880 euro per maand. Deze cijfers laten zien dat de aanpak van TechMeUp succesvol is en bijdraagt aan meer it-personeel en een grotere diversiteit op de it-arbeidsmarkt.
De overheid accrediteert momenteel een opleiding pas als het vijf jaar lang hetzelfde curriculum gebruikt. In de it volgen ontwikkelingen elkaar snel op, waardoor je als opleiding jaarlijks je curriculum moet aanpassen naar de actualiteiten. Dit betekent dat accreditatie vrijwel niet mogelijk is, waardoor mensen die zich willen omscholen richting it geen aanspraak kunnen doen op studiefinanciering en Leven lang leren-krediet. Met de leningen wil TeachMeUp aantonen dat het de moeite waard is om omscholing richting it mogelijk te maken.