Dit project heeft betrekking op het gebied Rotterdam Schiebroek. Tussen nu en 2035 worden meer dan tienduizend huizen losgekoppeld van het aardgasverwarmingsnet. NorthC participeert in Rotterdam samen met andere projectpartners van EnerTranS, een organisatie die gespecialiseerd is in ontwikkeling en exploitatie van stadsverwarmingsnetwerken, in het grootste warmtenetwerkproject dat ooit in zijn soort in Nederland heeft plaatsgevonden. Voor de hoofdjury van de Computable Awards 2023 reden om het project ‘Restwarmte 2.0 in Rotterdam Schiebroek’ te nomineren in de categorie Duurzaamheid & MVO.
In de eerste fase zal de belangrijkste bron restwarmte zijn van onder andere het NorthC-datacenter in combinatie met collectieve warmtepompen die worden gevoed door groene elektriciteit. Er wordt onderzoek gedaan naar extra warmtebronnen, waaronder geothermische warmte. EnerTrans leidt het project. Belangrijke belanghebbenden zijn de woningcorporaties. Het is voor hen essentieel om de warmtevoorziening voor hun huurders te waarborgen tegen acceptabele prijzen en met een hoog comfortniveau.
Dankzij dit project voorziet Schiebroek straks geheel in zijn eigen warmtevoorziening. Dankzij de mix van geothermie, pv-zon en restwarmte is de wijk altijd voorzien van warmte. Zelfs als er tijdelijk een kink in de kabel komt. De kans dat alle systemen tegelijk uitvallen is namelijk nihil. Ruim tienduizend huishoudens en bijna vierhonderd bedrijven zijn straks niet meer op het gas aangesloten maar maken gebruik van een slimme mix van duurzame energiebronnen waaronder een groot deel restwarmte om hun woningen en bedrijfspanden te verwarmen. Datacenters produceren een hoop warmte. Het is nuttig om deze warmte niet weg te gooien, maar nuttig in te zetten. NorthC doet al jaren aan kleinere restwarmteprojecten en wil nu stevig gaan opschalen.