Het is erg moeilijk om aan je eigen behoeften toe te komen , gezond te blijven en ook om te gaan met veranderingen, onzekerheden en geleidelijke toename van zorg als een van je naasten te maken krijgt met dementie of de ziekte van Parkinson. Het onlineprogramma Partner in Balans is gecreëerd om mensen daarmee te helpen. Het is gericht op het behouden van een gezonde balans in het dagelijks leven. Het programma is een effectieve e-health-interventie in blended vorm (digitaal en persoonlijk) en is tot stand gekomen door een samenwerking van Alzheimer Centrum Limburg, Maastricht UMC+, Maastricht University en ilionx. Voor de hoofdjury van de Computable Awards 2023 reden om het programma ‘Partner in Balans’ te nomineren in de categorie Duurzaamheid & MVO.
De combinatie van de persoonlijke begeleiding door coaches en de kennis die gedeeld wordt via het digitale platform maakt dat coachingsgesprekken snel een laag dieper gevoerd kunnen worden. Hierdoor kan men sneller stappen vooruitzetten en beter met de situatie van een dementerende partner, ouder of andere naaste omgaan. Hetzelfde geldt voor het omgaan met naasten met de ziekte van Parkinson. Ilionx heeft het platform voor Partner in Balans grotendeels met eigen r&d-budget gebouwd. Via dit platform kunnen mensen verschillende modules volgen, waarin informatie wordt gegeven, onder andere via video’s, en krijgen deelnemers reflectieve opdrachten.
Vaak gaat het om de partner van iemand met dementie of de ziekte van Parkinson. Deze ziekten komen het meest voor bij ouderen, dus de doelgroep van Partner in Balans is over het algemeen niet heel jong, en daarmee ook vaak niet heel digitaal savvy. Dit platform is een e-health-oplossing die deze groep dus helpt met digitaliseren en dat is ook de reden dat ilionx voor dit platform heel veel aandacht heeft besteed aan de gebruiksvriendelijkheid ervan. Een groep mantelzorgers die het programma Partner in Balans gevolgd heeft, is in een grootschalige studie vergeleken met mantelzorgers die reguliere zorg kregen aangeboden. Hiermee zijn de effecten van Partner in Balans wetenschappelijk aangetoond. Het is dan ook niet voor niks dat de landelijke kennisorganisatie voor zorg en ondersteuning Vilans Partner in Balans heeft opgenomen in de databank met erkende interventies.