Esmee is de vijfhonderdste kandidaat die dankzij aangepaste ict-opleidingen, bemiddeling en begeleiding van social enterprise ITvitae duurzaam aan het werk is als data scientist bij haar werkgever ING in Amsterdam. Zij koos ervoor om haar studie in 2021 voort te zetten bij ITvitae die gespecialiseerd is in het opleiden en bemiddelen van kandidaten met autisme en hoogbegaafden. Met succes volgde Esmee de opleiding Data Engineering / Data Science en de rest is geschiedenis. Inmiddels heeft ITvitae dus al vijfhonderd jongeren een nieuwe toekomst kunnen bieden als ict-professional. Voor de hoofdjury van de Computable Awards 2023 reden om ITvitae te nomineren in de categorie Duurzaamheid & MVO.
Het verhaal van Esmee staat niet op zich. Het overgrote deel van de studenten die bij ITvitae een ict-opleiding volgen zijn uitgevallen op het hbo of de universiteit omdat het reguliere onderwijs onvoldoende rekening houdt met neurodiverse studenten. Velen vallen uit en komen zonder perspectief thuis te zitten. Voor ITvitae reden om eind 2013 te starten met de social enterprise en aangepaste ict-opleidingen in kleine lesgroepen aan te bieden. Het doel: uitgevallen jongeren met een autismeprofiel of hoogbegaafdheid een plaats bieden op de arbeidsmarkt, hen mee laten doen in de maatschappij en een eigen inkomen laten verdienen.
In de huidige extreem krappe ict-arbeidsmarkt is het vinden van een vacature een mindere uitdaging, belangrijker is het vinden van een werkgever die openstaat voor neurodiversiteit en meedenkt over wat deze medewerker nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Een plaatsing is duurzaam als de werkgever bereid is om ondersteuning te bieden op de werkvloer. Deze ondersteuning is over het algemeen niet vakinhoudelijk gerelateerd, maar gaat vooral over de werkomstandigheden, zoals een rumoerige werkplek, onduidelijke afspraken of onverwachte zaken. ITvitae helpt opdrachtgevers hierbij en ondersteunt zowel de kandidaat met jobcoaching als zijn of haar omgeving.