Smartdc Rotterdam gebruikt de opgewekte restwarmte van zijn servers om de Van Nelle Fabriek en de kantoren daarbinnen te verwarmen tijdens de koude maanden. Het gebruik van gas en elektriciteit voor verwarming wordt hierdoor aanzienlijk verminderd. Dit draagt bij aan het verkleinen van de co2-voetafdruk van Smartdc. Voor de hoofdjury van de Computable Awards 2023 reden om het project ‘Hergebruik restwarmte’ te nomineren in de categorie Duurzaamheid & MVO.
Het datacenter van Smartdc Rotterdam is uniek in vele opzichte. Zo opereert Smartdc Rotterdam vanuit een Unesco-werelderfgoed locatie. Buiten de locatie om valt Smartdc Rotterdam op door de connectiviteit. Het datacenter is de grootste connectiviteitshub in de regio. De derde en belangrijkste reden die Smartdc Rotterdam uniek maakt, is het perspectief op stroom en hoe het datacenter is ontworpen met oog voor het klimaat. Hierdoor is alle elektriciteit die door het datacenter wordt gebruikt 100 procent hernieuwbaar. Het verminderen van de restwarmte die vrijkomt als gevolg van het continue koelen van de serversracks is een complexer probleem. Smartdc wilde zijn capaciteit vergroten en de efficiëntie verbeteren, tegelijkertijd moest de ecologische voetafdruk en de warmteverspilling worden verminderd. Zo kwam het restwarmte-project tot stand.
Smartdc Rotterdam heeft drie warmtepompen geïnstalleerd, deze zetten de restwarmte van het datacenter om in een warmtebron voor de Van Nelle Fabriek en de kantoren hierin. Restwarmte wordt normaal beschouwd als een bijdrage aan de uitstoot, maar door het om te zetten in energie zal Smartdc deze warmte naar binnen transporteren en hergebruiken, zodat het kantorencomplex geen gas gebruikt om de faciliteiten te verwarmen tijdens de koude maanden. De Van Nelle Fabriek verbruikt naar schatting 1 miljoen kubieke meter gas per jaar. Het Restwarmte-project levert een gasbesparing op van 800.000 m3, dus 80 procent van het jaarlijkse verbruik.