Het Overijsselse Hardenberg is een deels digitale huisartsenpraktijk rijker. Huisarts Hardenberg is opgezet door een samenwerkingsverband van huisartsen, zorgverzekeraar Zilveren Kruis, de gemeente Hardenberg, huisartsencoöperatie Flexdokters en huisartsenorganisatie Medrie. Met het project wordt het huisartsentekort in Hardenberg aangepakt. Voor de hoofdjury van de Computable Awards 2023 reden om het project ‘Digitale huisartsenpraktijk’ te nomineren in de categorie Partnerproject.
In mei 2021 stelden huisartsen in Hardenberg dat er een problematische situatie was ontstaan als gevolg van de oplopende wachtlijst van patiënten, mede een gevolg van de bevolkingsgroei in Hardenberg. Na analyse was de conclusie dat er een huisartsenpraktijk bij moest komen. Vanuit de daarna tot stand gekomen samenwerking werd een praktijkhouder gevonden, afkomstig uit de regio, die met het Flexdokters-concept van start wilde gaan. De intentie is dat hij de praktijk overneemt en verder uitbouwt. Tot dat moment zijn vier waarnemende huisartsen actief in de praktijk.
Als tijdelijk eigenaar ondersteunt Medrie de nieuwe praktijk zo veel mogelijk, zowel in de aanloop als in de opstartfase. Op advies van Zilveren Kruis, die ook financieel bijdraagt aan de oplossing, kwam het in contact met het Flexdokters-concept. Een innovatief, coöperatief huisartsenconcept, dat is ontwikkeld door huisartsen. Flexdokters ondersteunt ons bij het opzetten en runnen van de praktijk. Het Flexdokters-model is al meerdere jaren en op meerdere locaties ingezet. Bij Flexdokters bepaalt de patiënt zelf de lengte en het type consult (via chat, telefoon, videoconsult of fysiek). De arts is het eerste aanspreekpunt voor de patiënt. Het idee erachter is dat de arts weer echt dichtbij de patiënt staat en voldoende tijd heeft om goede zorg te leveren. Flexdokters ondersteunt inmiddels landelijk zo’n vijftien praktijken.