Een Europees project onder aanvoering van Delftse geo-informatici verbetert de behandeling van bouwvergunningen. Een architect maakt een digitaal ontwerp van een gebouw in de vorm van een bim-bestand (building information model). De stad waar het gebouw gepland is, beschikt over een driedimensionaal geo-informatie systeem (gis). Dat is een virtuele tweelingstad met informatie over alle straten, gebouwen, bomen, brandkranen en meer. Bij de aanvraag van een bouwvergunning checkt een systeem het bim-bestand automatisch op tal van bouwvoorschriften. Voor de hoofdjury van de Computable Awards 2023 reden om het project ‘Change Toolkit for Digital Building Permit’ te nomineren in de categorie Partnerproject.
Het ontwerp wordt in het 3d-stadsmodel geplaatst om de interactie met de omgeving te checken. Want ook daarvoor geldt regelgeving. Wat is het uitzicht en welk uitzicht wordt door het nieuwe gebouw belemmerd? Hoeveel zoninval is er op het dak en de gevel? Wat is de impact van het ontwerp op verkeerslawaai? Wat is de afstand tot de dichtstbijzijnde brandkraan? Door die checks te digitaliseren kan de behandeling van een bouwvergunningsaanvraag sneller, objectiever en transparanter verlopen.
Maar zoals altijd schuilt de duivel in de details, zeker wanneer het een keten betreft waarbij totaal verschillende disciplines betrokken zijn: architecten, geo-dataspecialisten, bouwbedrijven, gemeentes, softwarebedrijven, standaardisatieorganisaties en onderzoeksinstituten, vertegenwoordigd door negentien projectpartners uit diverse Europese landen. Het TU Delft innovatie & impact centrum neemt de programmacoördinatie en de administratie voor zijn rekening. Met de onderzoeksgroep 3D Geo-informatie is het projectvoorstel gecoördineerd. De groep verzorgt ook het inhoudelijke projectmanagement. Het doel is om het checken van regelgeving te digitaliseren. Dat begint met het omzetten van de regels naar een vorm waar een computer mee kan werken. Vervolgens worden de benodigde gegevens afgeleid uit het bim-ontwerp.