De projectgroep Agrifood Cyberweerbaarheid, een initiatief van ForFarmers, De Heus, Vion Food Group, Eurofins Agro, Nutreco en Royal Friesland Campina met ondersteuning van AgroConnect en het Digital Trust Center (DTC), heeft de Agrifood Cybersecurity Self Assessment Tool opgeleverd. De tool is ontwikkeld en vrij toegankelijk voor cybersecurityspecialisten van middelgrote en grote bedrijven die actief zijn in de agrifood-sector. Voor de hoofdjury van de Computable Awards 2023 reden om het project ‘Agrifood Cybersecurity Self Assessment Tool’ te nomineren in de categorie Partnerproject.
Via de tool kunnen de vijf cybersecurity-aandachtsgebieden (identify, protect, detect, respond en recover) op de belangrijkste punten voor cyberweerbaarheid binnen bedrijven worden getoetst. Daarmee ondersteunt de tool niet alleen bewustwording, maar biedt deze ook handvatten voor verbetering van de cyberweerbaarheid. De tool richt zich zowel op de operationele productieomgeving van bedrijven (de ot-omgeving) als op de administratieve informatievoorziening daaromheen (de it-omgeving). Voor de ontwikkeling van de tool is gebruik gemaakt van een selectie maatregelen uit de belangrijkste internationale cybersecurity-standaarden, zoals ISO/IEC 27001, ISA 62443, en ISF-ICS. Met de tool wordt bedrijven een stappenplan geboden voor het op een hoger niveau brengen van de cyberweerbaarheid.
Het project Agrifood Cyberweerbaarheid, dat medio 2020 van start is gegaan en loopt tot eind 2023, richt zich op het verbeteren van de cyberweerbaarheid van middelgrote en grote bedrijven die actief zijn in de agrarische sector. In het project is een cybersecuritysector-baseline ontwikkeld waarmee bedrijven kunnen vaststellen hoever zij zijn met het cyberweerbaar maken van hun bedrijfssystemen. De baseline vormde de basis voor de Agrifood Cybersecurity Self-Assessment Tool. Naast het ontwikkelen van de baseline en de tool is vanuit het project een reeks workshops georganiseerd rondom cyberweerbaarheid en cybersecurity.