Rijndam en Erasmus MC hebben samen een voorspelmodel ontwikkeld voor CVA-patiënten. Het innovatieve model laat mensen op een begrijpelijke wijze, in woord en beeld, zien hoe het herstel van hun arm- en handfunctie waarschijnlijk zal verlopen. Voor de hoofdjury van de Computable Awards 2023 reden om het project ‘Voorspelmodel voor CVA-patiënten’ te nomineren in de categorie Zorgproject.
Door een beroerte, ook wel CVA genoemd, kunnen functies van het lichaam uitvallen. Een groot deel van de patiënten krijgt bijvoorbeeld te maken met uitval van de arm en hand. In welke mate dit weer herstelt, verschilt per situatie en daar houdt het voorspelmodel rekening mee. Het nieuwe model geeft op begrijpelijke wijze, voorafgaand aan het revalidatietraject, inzicht in het herstel van de arm- handfunctie van een specifieke CVA-patiënt. Het gaat dan concreet over het periodiek verloop van het herstel en wat er minimaal en maximaal verwacht kan worden.
Het gebruik van een voorspelmodel binnen de medisch specialistische revalidatie van CVA-patiënten is vernieuwend. Uniek is in dit geval dat het voorspelmodel is geïntegreerd in het epd en de benodigde input voor het model, te weten metingen van de arm- handfunctie, automatisch worden ingeladen vanuit een database. Een voorspelling kan op elk gewenst moment na een beroerte worden gedaan. Het nieuwe voorspelmodel geeft CVA-patiënten op beeldende wijze inzicht in het mogelijke verloop van hun herstel en dat geeft wat houvast. Dankzij een dashboard hebben behandelaren in één oogopslag alle relevante informatie in beeld.