Orthopeed Wilmar de Goede maakte bij het plaatsen van een schouderprothese in het St. Jans Gasthuis Weert gebruik van een ‘slimme bril’ met augmented reality (ar)-techniek. De bril helpt bij de operatie, maar biedt ook de kans om collega’s op afstand live mee te laten meekijken. Met behulp van de bril kon De Goede de planning van de operatie raadplegen en konden er verschillende opties voor de plaatsing van de prothese bekeken worden. Voor de hoofdjury van de Computable Awards 2023 reden om het project ‘Slimme bril met augmented reality’ te nomineren in de categorie Zorgproject.
De gebruikte bril is een Microsoft Hololens die voorzien is van speciale software, die de echte beelden combineert met virtuele beelden. De Goede zag hetzelfde als anders, maar kon daarop informatie projecteren. Tevens zorgde de bril voor een live verbinding voor collega’s op afstand. Voor een chirurg die op microscopische schaal moet opereren is nauwkeurigheid erg belangrijk. Door, tijdens een operatie, met behulp van augmented reality, relevante informatie zoals bloedvaten te projecteren op de huid van de patiënt, kan de chirurg nauwkeuriger opereren
Ten behoeve van heup- en knieprotheses is deze techniek al eerder in gebruik genomen maar het was voor het eerst dat er met behulp van de bril een schouderprothese geplaatst werd. Aan de hand van de feedback is de software nu verder geoptimaliseerd zodat die overal in gebruik kon worden genomen. In de toekomst moet het ook mogelijk worden om via de bril bijvoorbeeld het specifieke behandelplan van de betreffende patiënt te projecteren.