Patiënten met kanker minder vaak bestralen maar wel met hoge doses met als doel om de kwaliteit van de behandeling aanzienlijk te verbeteren. Dat wil het Catharina Ziekenhuis bereiken. Het loopt samen met de TU Eindhoven (TU/e) nationaal en internationaal voorop met het toepassen van kunstmatige intelligentie (ai) in de dagelijkse praktijk. Voor de hoofdjury van de Computable Awards 2023 reden om het project ‘Hogere efficiency en kwaliteit radiotherapie door ai’ te nomineren in de categorie Zorgproject.
Bij bestralingen van bijvoorbeeld borstkanker kan kunstmatige intelligentie goed van pas komen. Zo is er bij TU Eindhoven onderzoek gedaan naar het maken van borstbestralingsplannen met behulp van ai. Dit onderzoek en de klinische tests zijn inmiddels zo ver gevorderd dat het Catharina Ziekenhuis over is gestapt op deze ai-gegenereerde plannen. Daarmee wordt niet alleen de behandeling verbeterd en consistenter, het scheelt radiotherapeuten en laboranten ook nog eens uren werk per patiënt.
Met bestralingsgegevens van heel veel patiënten lukt het de vakgroep Vakgroep Klinische fysica van om voor patiënten met borstkanker automatisch een model te maken. Een model dat per patiënt specifieke kenmerken kan verwerken, met als resultaat een individueel bestralingsplan. Op basis van deze resultaten wordt er ook geprobeerd om MRI-beelden te combineren met kunstmatige intelligentie, met als doel de bestralingsbehandeling verder te verbeteren. De verbeteringen die mogelijk zijn door het verder automatiseren van voorbereiding, bestraling en controle zijn indrukwekkend. De werkwijze met het ai-gestuurde model wordt voor een deel van de patiënten met borstkanker. De verwachting is dat er over vijf jaar modellen zullen bestaan voor alle patiëntgroepen.