Het ramen van de opleidingsbehoefte binnen Nederlandse zorginstellingen, specifiek de FZO-beroepen (IC- en SEH-verpleegkundigen, operatieassistenten en anesthesiemedewerkers), was tijdrovend en foutgevoelig. Vanuit het Capaciteitsorgaan, dat deze ramingen al jaren verzorgt, was er behoefte aan innovatie van de huidige processen. In de zoektocht naar digitalisering en procesoptimalisatie kwamen zij uit bij Tilburg University en Duodeka. Voor de hoofdjury van de Computable Awards 2023 reden om het project ‘Capaciteitsraming FZO’ te nomineren in de categorie Zorgproject.
Het resultaat was de ontwikkeling van een capaciteitsramingstool waarmee verwachtingen omtrent zorgvraag en -aanbod van FZO-beroepen in kaart worden gebracht. Met toepassing van een speciaal rekenmodel kunnen zorginstellingen beslissingen nemen over hun opleidingsbeleid. Door het aggregeren van deze informatie krijgen regionale coördinatoren inzicht in opleidingsbehoeften, kan er tijdig afstemming tussen de ziekenhuizen plaatsvinden, en kunnen er op landelijk niveau voorspellingen worden gedaan. De uitkomsten van de tool worden door het Capaciteitsorgaan in een plan verwerkt en door het ministerie van VWS ingezet als hulpmiddel voor de allocatie van jaarlijkse opleidingssubsidies, die honderden miljoenen euro’s bedragen.
De centrale structuur van de data en het grote belang van de correctheid van de cijfers maken het project complex en risicovol. Desondanks is de toepassing van het project op de FZO-beroepen een groot succes. Door naar de bestaande waardepropositie van het Capaciteitsorgaan te kijken, maar ook naar die van de deelnemers van de uitvraag, is een participatiepercentage van 99 procent gerealiseerd. De innovatiekracht van het proces zit zowel in de techniek (low code-oplossing Flystart) als in de werkprocessen. Deze combinatie zorgt ervoor dat zorginstellingen beter in staat gebleken zijn om hun personeelsbeleid vorm te geven.