Metro Mapping is een methode die artsen en patiënten helpt bij het nemen van beslissingen voor de behandeling van kanker. De metafoor van een metrolijn wordt gebruikt om de behandeltrajecten van kanker overzichtelijk vorm te geven. TU Delft ontwikkelt momenteel samen met medische professionals en onderzoekers van het Erasmus MC en LUMC en het ontwerpbureau Panton Metro Mapping verder. Voor de hoofdjury van de Computable Awards 2023 reden om het project ‘4D Picture’ te nomineren in de categorie Zorgproject.
Met Metro Mapping kan het hele zorgtraject in kaart worden gebracht. Door koppelingen te leggen in een centraal overzicht, de Metro Map, kan het gesprek worden gevoerd over waar er iets verbeterd moet worden. Het behandeltraject bestaat uit meerdere trajecten met overstapmomenten waarbij de patiënt nieuwe zorgteams krijgt, en er nieuwe beslismomenten komen. Echter, het nemen van beslissingen is in de praktijk vaak lastig. Patiënten krijgen na de diagnose en onderzoeken vaak maar beperkte informatie over, en onvoldoende inzicht in, het verloop van een behandeling. Daarnaast gaan de beslissingstrajecten vaak gepaard met ingewikkelde procedures en is niet altijd helder wie de regie heeft: de oncoloog, chirurg of huisarts.
Het project 4D Picture streeft ernaar om mensen met kanker, hun naasten en zorgverleners te ondersteunen bij deze complexe besluitvormingen door het zorgpad inzichtelijk te maken met Metro Mapping. Daarbij worden er beslis-hulpmiddelen ontwikkeld en die op zo’n manier aangeboden worden dat ze aansluiten bij wat mensen echt nodig hebben. Het ontwerpbureau Panton wil de Metro Mapping-toonbox gratis gaan aanbieden voor toepassing binnen de zorg. De methodiek wordt nu vooral binnen de oncologie toegepast, maar blijkt ook geschikt om toe te passen in de transgender-, dementie- en geboortezorg.