Kan een gemeente de buitenruimte met camera’s of sensoren monitoren, terwijl ook rekening wordt gehouden met de privacy van voorbijgangers? Amsterdam testte dataminimalisatie in hun monitoring. Het Shuttercam-project neemt het principe van dataminimalisatie in acht, wat inhoudt dat het data ophaalt wanneer het strikt noodzakelijk is. Het project is een initiatief van het Responsible Sensing Lab, een samenwerking tussen AMS Intitute en de gemeente Amsterdam. Het doel is om duidelijk naar Amsterdammers te communiceren of camera’s actief monitoren. Voor de hoofdjury van de Computable Awards 2023 reden om het project ‘Shuttercam’ te nomineren in de categorie Overheidsproject.
In het Arena-gebied en het Marineterrein hangen camera’s die zijn uitgerust met twee op maat gemaakte afschermkappen (shutters). Hangt een shutter over de camera, dan is deze niet actief. De Shuttercams worden volgens de gemeente alleen aangezet tijdens grote evenementen en niet tijdens daluren. Het idee van de Shuttercams is volgens Amsterdam breed toepasbaar op iedere type locatie waar data niet continu verzamelt hoeft te worden. Amsterdam pas het nu enkel toe bij crowdmonitoring camera’s op plekken waar het op sommige momenten heel druk is, zoals bij concerten en wedstrijden bij de Arena en bezoekers van het Marinterrein als het zwemweer is.
De gemeente raadpleegde experts op het gebied van digitale rechten in de publieke ruimte en partijen die de belangen van burgers vertegenwoordigen. Ook werden voorbijgangers ondervraagt over de camera’s en het ontwerp daarvan. Daarnaast werd gekeken of de shutters impact hebben op de data en hoe installateurs, beheerders en reparateurs het werken met dit systeem ervaren.