Slimmer, veiliger, breder inzetbaar, goedkoper én duurzamer. Dát wil je horen als het gaat om het in goede conditie houden van onze vaarwegen, oevers en de waterkwaliteit. Aquatic Drones speelt daar een belangrijke rol in: met hun drones zorgen zij voor een autonome inspectie en monitoring van onze waterwegen, havens en zee. Een innovatief ontwerp voor een klimaatbestendig en veerkrachtig water- en bodemsysteem. Door innovatie en de inzet van data is een autonoom meetvaartuig ontwikkeld dat goedkoper, duurzamer en veiliger onze waterwegen monitort. Voor de hoofdjury van de Computable Awards 2023 reden om het project ‘Robot-boot voor veilige waterwereld’ te nomineren in de categorie Overheidsproject.
Water is altijd in beweging. Dat vergt monitoring en onderhoud. Denk bijvoorbeeld aan dieptemetingen in rivieren om te voorkomen dat de binnenvaartschepen vastlopen. Maar ook aan inspectie van kades, dammen, sluizen en bruggen. Zijn er bijvoorbeeld geen scheuren waardoor gebouwen op de kade kunnen verzakken? Ook windmolenparken op zee moeten gemonitord worden. Pilaren spoelen uit in de basis en moeten tijdig bijgestort worden om te voorkomen dat ze scheef komen te staan. Met de verzamelde data zijn waterbeheerders in staat hun baggerwerkzaamheden, reparaties en verbeteringen van de waterkwaliteit effectiever te plannen. Dit vermindert zowel de ecologische voetafdruk van onderhoudswerkzaamheden als de kosten. Voorheen gebeurde monitoring met diesel aangedreven bemande schepen. Dit was onveiliger, vervuilender en zeer kostenintensief. Bovendien kampt de scheepvaart met een personeelsterugloop waardoor er soms niet eens mankracht was om voldoende data te verzamelen.
Aquatic Drones is ontstaan vanuit de RDM (Rotterdamsche Droogdok Maatschappij) Campus, een samenwerkingsinitiatief tussen overheid, universiteiten, onderzoeksinstellingen, technische mkb-bedrijven, grote bedrijven en startups. Hier werden zes prototypes kleinere maritieme robots bedacht. Vanuit daar startte het Aquatic Drones om autonome meetvaartuigen voor maritieme data verder te ontwikkelen. De drones voorzien in autonome inspectie en monitoring van waterwegen, havens en zee en maken daarmee de metingen voor de maritieme wereld veiliger, schoner en kostenefficiënter. Veiliger, want er zijn geen mensen aan boord. Het schip kan te water worden gelaten door één operator. Verder is hij volledig autonoom en kan 24/7 werken. Hij is emissievrij; de schepen worden volledig elektrisch aangedreven. Ook is het meetschip, dat de naam Phoenix meekreeg, kostenefficiënter en multifunctioneel inzetbaar door flexibele sensoropstelling. Deze manier van monitoren is vier à vijf keer goedkoper dan reguliere monitoring.