De gemeente Utrecht heeft zijn it-omgeving gemoderniseerd en efficiënter gemaakt door gebruik te maken van Kubernetes-technologie. Hiervoor werd Otomi ingezet van ontwikkelaar Red Kubes. Otomi is een geïntegreerd open-source platform dat alle vereiste elementen voor een productie Kubernetes set-up levert en automatiseert. Het platform integreert open-source tools met automatisering en selfservice om Kubernetes-clusters in elke cloud om te zetten in een productiecontainerplatform. Dit maakt het beheren, configureren en optimaliseren van Kubernetes-clusters een stuk eenvoudiger en toegankelijker. Voor de hoofdjury van de Computable Awards 2023 reden om het project ‘Otomi automatiseert Gemeentelijk Developer Platform op Azure Kubernetes Service’ te nomineren in de categorie Overheidsproject.
Het probleem was dat het applicatie- en datalandschap complex en sterk geïsoleerd was, waardoor veranderingen en updates veel tijd kostten en informatie delen tussen gemeenten lastig was. De gemeente Utrecht heeft ervoor gekozen een platform-engineeringsteam op te richten om zich te richten op specifieke aspecten op het gebied van beveiliging, compliance, schaalbaarheid en stabiliteit. Om Kubernetes gemakkelijk beheersbaar en productieklaar te maken zonder uitgebreide training nodig te hebben, heeft de gemeente Utrecht het open source-project Otomi gebruikt in combinatie met een Kubernetes-service van de Azure-cloud. Hierdoor kon de Kubernetes-omgeving binnen enkele dagen worden opgezet, wat anders maanden zou hebben geduurd.
Gemeente Utrecht stond voor de uitdaging van een complex en gescheiden applicatie- en datalandschap, wat leidde tot hoge kosten en lange doorlooptijden voor updates en veranderingen. Daarnaast ontstond er een groeiende behoefte aan samenwerking en informatie uitwisseling tussen gemeenten. Om deze uitdagingen aan te pakken, dit initiatief te ondersteunen en de ontwikkeling van applicaties te versnellen, heeft Red Kubes de oplossing voor hen gevonden in het open source-project Otomi. Dit heeft geleid tot aanzienlijke voordelen, zoals snellere en geautomatiseerde testen, betere observability en monitoring, 24/7 uptime, verbeterde beveiliging en een verkorte ontwikkeltijd van maanden tot weken.