Blindvaren op data kan een gevaar opleveren. Dat bewijst de inmiddels slepende toeslagenaffaire. In de gemeente Tilburg is men zich daar terdege van bewust, het probeert zo’n precaire kwestie te voorkomen. Daar waar de Belastingdienst geautomatiseerd besluiten heeft genomen, is Tilburg nog altijd fysiek in contact met onze inwoners. Wel worden op basis van data controles gedaan als er ergens iets niet pluis is. Data bevestigt het gelijk of dat de gemeente ernaast zit. Voor de hoofdjury van de Computable Awards 2023 reden om het project ‘Datagericht werken’ te nomineren in de categorie Overheidsproject.
Werken zonder data betekent dat de baliemedewerker van Burgerzaken iemand moet beoordelen op zijn of haar blauwe ogen of de gegevens kloppen die worden aangeleverd. Door met data te werken benadert Tilburg iedereen op dezelfde manier. Als medewerkers aan de balie alle bronnen zelf zouden moeten raadplegen, terwijl er niet altijd tijd voor is, dreigt interpretatie. Met data wordt die subjectiviteit weggehaald. Daarbij krijgt de baliemedewerker met data betere toegang tot alle bronnen.
Het project in Tilburg heeft veel belangstelling in de rest van Nederland. Andere gemeenten zijn enthousiast, al gaat niet iedereen tot implementatie over. Amstelveen, Breda, Delfzijl hebben het ook ingevoerd. Met die gemeenten heeft Tilburg dan ook onze businesscase uitgewisseld. Tilburg wordt als ‘data-voorloper’ regelmatig vanuit de rijksoverheid gevraagd om mee te draaien in pilots. Dit om te kijken wat de mogelijkheden kunnen zijn van projecten waarbij data science een belangrijke rol speelt.