De Duitse deelstaat Baden-Württemberg en de provincie Noord-Brabant zijn het eerste Duits-Nederlandse Fieldlab voor Smart Industry gestart. De vorming van een netwerk tussen twee sterke Europese regio’s is bedoeld om de uitwisseling en toepassingen op het gebied kunstmatige intelligentie (ai) tussen bedrijven te bevorderen. Het project kent een hele rits aan Duitse en Nederlandse deelnemers. Er wordt gebruikgemaakt van een digitale tweeling als sleuteltechnologie. Voor de redactie van Computable reden om het project ‘Fieldlab AI4DT’ binnen de Computable Awards 2021 te nomineren in de categorie Partnerproject.
De oprichting van een gezamenlijk Nederlands-Duits Fieldlab ‘Artificial Intelligence for Digital Twins (AI4DT)’ is een eerste stap om de potentie van digitale tweelingen daadwerkelijk te realiseren. Fieldlabs zijn omgevingen waarin bedrijven en onderzoeksinstellingen intelligente industriële oplossingen kunnen ontwikkelen, testen en implementeren. Het zijn plekken waar deskundigen fysiek of virtueel samenkomen met ondernemers en zich bezighouden met de praktische toepassing van oplossingen. Het zijn netwerken van kennisinstellingen, onderwijs, overheid en commerciële bedrijven die samen komen op een specifiek technisch onderwerp.
Het AI4DT-netwerk bestaat uit bedrijven, experts en technologie aanbieders die elkaar regelmatig ontmoeten, informeren en ervaringen delen tijdens gezamenlijke evenementen. Hiervoor is een b2b-samenwerkingsplatform permanent beschikbaar op www.ai4dt.com voor b2b-matchmaking activiteiten en virtuele evenementen. Daarnaast kunnen oplossingen worden gedemonstreerd op de fysieke locaties in het project, de Brainport Industry Campus Eindhoven en de Werk150 – de fabriek op de campus van de Universiteit van Reutlingen. De oprichting en uitvoering van het AI4DT-netwerk wordt niet alleen ondersteund door het Ministerie van Economische Zaken, Arbeid en Huisvesting van de Duitse deelstaat Baden-Württemberg en de Nederlandse provincie Noord-Brabant, maar ook door het Fraunhofer Instituut voor Productietechniek en Automatisering, IPA, het Steinbeis-Innovationszentrum, alsmede door regionale netwerken zoals het Nederlandse Smart Industry programma en de Alliance Industrie 4.0 uit Baden-Württemberg, en adviesorganen zoals het Steinbeis Europa Zentrum.