Jarenlang hield de infra-afdeling van bouwbedrijf Heijmans Excel-bestanden bij met de conditie van het asfalt. Bestanden van soms letterlijk meters lang. Dankzij een combinatie van business intelligence en dataverwerking worden de gegevens nu letterlijk in kaart gebracht met een geografisch informatiesysteem (gis). Data inwinnen, visueel ontsluiten, uitwisselen en analyseren gebeurt nu binnen één platform. Voor de algemene jury van de Computable Awards 2021 reden om het project ‘Wegbouwkunde-portaal‘ te nomineren in de categorie Digitale Transformatie.
Heijmans werkt jaarlijks aan honderden infraprojecten, waarvan de data na afloop vaak verloren ging doordat er geen werkbare oplossing voor was. Ook tijdens projecten leverde deze manier van gegevensverwerking extra werk op. Bij wegwerkzaamheden bijvoorbeeld moet er per rijstrook om de driehonderd meter een kern worden uitgeboord om te bepalen welke handelingen nodig zijn. Achteraf gebeurt het nogmaals om het resultaat te beoordelen. Het kostte veel tijd en energie om die data op te vragen en te vergelijken. Soms moest er zelfs opnieuw worden geboord, omdat de data verloren was gegaan tijdens het proces. Bovendien kon door het ontbreken van een werkbare data-analyse er ook niet projectoverstijgend naar de continuïteit en kwaliteit van het werk worden gekeken.
In plaats van Excel staan de data over laagdikte, constructieopbouw, dwarshelling, boorkernen, stroefheids- en dichtheidsmetingen en de teerhoudendheid nu op een kaart in het Wegbouwkunde-portaal (WBK). Het resultaat is een interactieve landkaart met allerlei meetgegevens van de wegen. Het portaal wordt aangestuurd door Power BI van Microsoft en FME van Safe, en het resultaat wordt gepresenteerd in ArcGIS van Esri. De combinatie van geografische, visuele presentatie en de toegankelijkheid van de informatie maakt het overzichtelijker en beter werkbaar.