Radiologen van het Bravis ziekenhuis hebben met succes ai-software getest die helpt bij het ontdekken van hersenbloedingen. Het programma van Aidoc ‘kijkt’ mee met de radiologen en geeft een melding wanneer een afwijking ontdekt wordt. Tijdens de testperiode heeft de ai-software 1300 CT-scans beoordeeld. Daarbij heeft het programma niet een bloeding gemist. Naar aanleiding van deze succesvolle testperiode heeft het Bravis besloten de ai-software te blijven gebruiken en de samenwerking met leverancier Aidoc voort te zetten. Voor de algemene jury van de Computable Awards 2021 reden om het project ‘Hersenbloedingen ontdekken met ai’ te nomineren in de categorie Digitale Transformatie.
Het belang van het zo snel mogelijk ontdekken van een hersenbloeding moge duidelijk zijn. Hoe eerder de diagnose gesteld wordt, des te sneller kunnen artsen en neurologen met een behandeling starten. Tijdens de testperiode in het Bravis ziekenhuis heeft de ai-software op de 1300 CT-scans alle 55 hersenbloedingen ontdekt. Een aantal daarvan zou zonder de hulp van de ai-software waarschijnlijk niet ontdekt zijn. Het feit dat de software ook enkele vals-positieve resultaten gaf, wordt daardoor op de koop toegenomen. De software wordt dan ook ingezet als zeer nuttig hulpmiddel.
De AI-software is geen zelflerend systeem. De scans worden beoordeeld op basis van een ontwikkeld algoritme. Maar het helpt artsen wel om de kleinste afwijkingen op te sporen. De uiteindelijke diagnose en vervolgstappen worden door de arts zelf bepaald. De ai-software van Aidoc is gebruiksvriendelijk en eenvoudig in gebruik. De beelden van de CT-scan worden via het programma naar de servers van Aidoc gestuurd. Daar worden de scans, met behulp van ai-algoritmen, beoordeeld. Het hele proces duurt ongeveer vijf minuten. Zodra Aidoc iets vindt, verschijnt een melding in beeld met een plaatje. Daarop staat het gebied waarin iets is aangetroffen. De ai-software kan sneller hersenbloedingen ontdekken, maar het programma kan ook gebruikt worden voor het opsporen van fracturen in de nek.