Kwantumcomputers worden door hun superieure rekenkracht wereldwijd gezien als de volgende stap. Voordat deze supercomputers hun belofte waar kunnen maken, is nog een aantal cruciale ontwikkelingen nodig. Eén daarvan is het ontwikkelen van een kwalitatief en schaalbaar aansturingssysteem om honderden en op termijn zelfs duizenden qubits tegelijk aan te sturen. Het Delftse bedrijf Qblox ontwikkelt extreem schaalbare, modulaire systemen exact met dit doel. Voor de jury van de Computable Awards 2021 reden om Qblox te nomineren in de categorie Tech-startup.
De computer zoals we die kennen voldoet prima voor het draaien van alledaagse processen en het oplossen van niet al te complexe problemen. Voor veel wiskundige problemen neemt de rekentijd echter snel of zelfs exponentieel toe als het probleem wordt uitgebreid. Daardoor gaat de oplostijd voor dit soort problemen al snel naar oneindig. Een kwantumcomputer kan uitkomst bieden om veel van deze meer complexe problemen op te lossen.
Kwantumcomputers rekenen met qubits welke in tegenstelling tot bits in een normale computer meer informatie kunnen bevatten en meer informatie tegelijkertijd kunnen verwerken. Dit maakt dat een kwantumcomputer een complex chemisch vraagstuk in bijvoorbeeld medicijnontwikkeling veel sneller kan oplossen. De qubits worden aangestuurd door een zogenaamde control stack, die de qubits met pulsen activeert. Om succesvol qubits aan te kunnen sturen was voorheen een aaneenschakeling van verschillende meet- en regelapparatuur nodig, die onderling niet goed met elkaar communiceerden. Dit kostte de gebruiker van de kwantumcomputer veel tijd en daarbij was het aansturingssysteem foutgevoelig en beperkt tot het aansturen van een beperkt aantal qubits. Deze gebrekkige aansturing is een van de redenen dat kwantumcomputers gelimiteerd worden in hun schaalbaarheid en daarmee hun denkkracht.
Juryoordeel
Qblox stapt in een wereld die nog volledig openstaat voor veranderingen. Kwantumtechnologie staat nog in de kindershcoenen, maar zij pionieren al. Qblox promoot Nederland als kennisland op en top. De wereld waar zij in stappen bevat elementen waar menigeen nog niet eens wakker van ligt. Dit is een startup die zich volgens de jury van de Computable Awards 2021 in de categorie Tech-startup werkelijk startup mag noemen. Qblox neemt risico en kan zich als marktleider ontpoppen. De jury waardeert de ambitie en ziet de uitdagingen als kansen voor quantum computing.
De jury is erg onder de indruk van het innovatieve karakter van Qblox en heeft om die reden ook Qblox genomineerd. Het zal nog een uitdaging zijn om uit de schaduw te stappen en om die reden verdient Qblox een positief zetje richting bekendheid. Samenwerkingen hebben ze al genoeg, maar het zou toch prachtig zijn als Nederland als kennis- en technologieland een groot aandeel heeft in het ontwikkelen van technologie die de toekomst gaat bepalen. Het doet de jurt dan ook deugd om Qblox te nomineren in de categorie Tech-startup.