Iedereen moet een gelijkwaardige kans krijgen op zijn of haar droombaan, ongeacht leeftijd, geslacht of etniciteit. Dat vindt hr-tech-startup Neurolytics, en daarom ontwikkelt het video-assessments met behulp van ai: kandidaten of medewerkers worden geanalyseerd op onder meer stressbestendigheid, motivatie en match met het team en de organisatiecultuur. Dat helpt bedrijven om hun organisatie en teams in kaart te brengen en mensen aan te nemen die daarin goed passen. De jury van de Computable Awards 2021 in de categorie Tech-startup nomineert Neurolytics.
Video-solliciteren is niet nieuw en assessment-bureaus halen steeds vaker games en ai erbij om werknemers door te zagen. Neurolytics vliegt het anders aan. Het onderscheidt zich door de wetenschappelijk bewezen technologie waarmee het schaalbaar en onbevooroordeeld menselijk gedrag kan analyseren. Het richt zich bovendien niet op generieke vaardigheden of competenties, maar focust zich op gedrag en de match met het team en de cultuur. Het geeft de kandidaten tot slot ook feedback voor hun zelfontwikkeling.
Het verdienmodel is een saas-abonnement, waarbij het abonnement is gebaseerd op het aantal mensen dat een organisatie wil testen. Bij het onboarden van een nieuwe klant wordt een specifieke klantscan opgezet met eigen employer branding-content erin, dit kan binnen enkele uren gebeuren. Daarna kan er direct gestart worden met het testen van kandidaten en/of medewerkers. De tech-startup in hr werkt al samen met PwC, het ministerie van Defensie en andere grote organisaties. De oplossing is vooral aantrekkelijk voor organisaties waarin mensen centraal staan, belangrijk zijn of het product zijn. Neurolytics krijgt dan ook al aanvragen uit België en Duitsland, maar ook de VS.
Juryoordeel
Neurolytics moet volgens de jury van de Computable Awards 2021 in de categorie Tech-startup met zijn vernieuwende aanpak nog wat koudwatervrees wegnemen. De recruitmentwereld was altijd vrij conservatief. Er was wel wat verandering van lange vragenlijsten naar meer gaming en psychometrisch testen. Neurolytics voegt daar nu een compleet nieuwe vorm van gedragsinformatie aan toe.
Corona is volgens de jury geen tegenslag voor Neurolytics, maar juist een omstandigheid die het bestaansrecht van deze startup bewijst: ook recruitment gebeurt immers vaker op afstand. Corona zorgt voor een versnelling van digitalisering en werken op afstand wordt steeds meer de standaard. Daarnaast is kostenreductie nog belangrijker geworden en heeft ‘stress’ steeds meer impact op thuiswerkers en de samenleving. Juist deze uitdagingen worden met Neurolytics getackeld en daarom is dit een terecht genomineerde in de categorie Tech-start-up.