TUDesc (TU Delft Education Spaces Configurator) is een interactieve applicatie die de gebruiker in staat stelt om kwalitatieve onderwijskenmerken van een onderwijszaal zichtbaar te maken. Het visualiseert leesbaarheid en ergonomische zichtlijnen van de presentatie en doceeromgeving. TUDesc toont de functionele inrichting van een onderwijszaal, inclusief zaalcapaciteit en toegankelijkheid, terwijl de onderwijskwaliteit wordt bewaakt. Social distancing wordt eveneens ondersteund om een tijdelijke zaalcapaciteit inclusief eenrichtingsverkeer te duiden. De jury van de Computable Awards 2021 in de categorie Onderwijsproject nomineert het project ‘TUDesc’.
TUDesc toont voor-, zij- en bovenaanzicht van de zaalindeling en geeft printmogelijkheden voor het samenstellen van een programma van eisen en een gedimensioneerde overzichtstekening voor bijvoorbeeld het toekennen van social distance-zitplaatsen. Het zichtbaar en bespreekbaar maken van onderwijsfaciliteiten voorkomt verkeerde stappen tijdens een verbouwings- of vernieuwingsproces. TUDesc is een cloudapplicatie en in licentie beschikbaar. De applicatie kan worden uitgetest alvorens het aan te schaffen.
De TUDesc-cloudapplicatie bevat een enorme hoeveelheid onderlinge afhankelijkheden. Bijvoorbeeld is leesbaarheid afhankelijk van schermgrootte, beeldkwaliteit, positie en hoogte van scherm en afstand tot de laatste rij. De verticale zichtlijn is afhankelijk van de menselijke maat (namelijk de ooghoogte van deelnemers), schermgrootte, onderzijde en afstand tot de eerste rij en de horizontale kijklijnen van schermpositie, schermgrootte, afstand tot eerste rij en stoelopstelling. De ene waarde bepaalt de andere waarde en dan worden ze nog beperkt door de fysieke parameters van de onderwijsruimte. Deze vele instellingen en mogelijkheden rekening houdend met ergonomische richtlijnen maken het een complex geheel.
Juryoordeel
De jury van de Computable Awards 2020 in de categorie Onderwijsproject vindt het idee van de TUdesc heel erg vernieuwend. Als je een nieuwe tv kan kopen door het met een app te simuleren in je huiskamer, waarom zou je de leesbaarheid van het klassikaal onderwijs niet met eenzelfde simulatie kunnen verbeteren? Dit project was voor de juryleden één van de meest technische. Het goed zichtbaar en leesbaar zijn van informatie is een aparte tak van de wetenschap waar we in de it, buiten de ux, niet veel van meekrijgen. Het inzicht in de beperkingen van ruimten, maar ook hoe men het veel beter zou kunnen doen in elk willekeurig leslokaal is een heel bruikbaar resultaat van dit project. De bruikbaarheid van dit project was dan ook met stip het meest gewaardeerd.
Verder was het open source-karakter heel aansprekend omdat het voor elke educatieve opstelling bruikbaar is en de groep die het heeft ontwikkeld is te allen tijde bereid en bereikbaar om hulpvragen te beantwoorden. Op basis van de gedetailleerde projectbeschrijving, additionele uitleg via video en uitgebreide beantwoording van de vragen en de eerder genoemde redenen kent de jury van de Computable Awards in de categorie Onderwijsproject graag de nominatie toe aan dit project.