Baarmoederhalskanker is een belangrijke doodsoorzaak onder vrouwen in ontwikkelingsgebieden. Toegang tot gezondheidszorg is beperkt en conventionele screeningprogramma’s zijn grotendeels ineffectief bij het verminderen van de druk op schaarse middelen. Het PRESCRIP-TEC-onderzoek combineert een zelftest met een door artificial intelligence ondersteunde screening. Gezondheidswerkers worden zo geholpen om met eenvoudige middelen snel en accuraat diagnose te stellen. Complexe ai in een app welke levens gaat redden. De jury van de Computable Awards 2021 in de categorie Zorgproject nomineert het project ‘PRESCRIP-TEC’.
Het humaan papillomavirus (HPV) kan bij vrouwen leiden tot voorstadia van baarmoederhalskanker. Deze gevallen zijn tijdens een bevolkingsonderzoek op te sporen met een screening door middel van een uitstrijkje, een methode die al lange tijd gemeengoed is in welvaartslanden. In ontwikkelingsgebieden, met name ten zuiden van de Sahara en in Zuidoost-Azië, is baarmoederhalskanker echter een groot probleem. In die regio’s hebben mensen niet tot nauwelijks toegang tot gezondheidszorg. 85 procent van de wereldwijde gevallen vindt daar plaats. Er bestaat een snelle en relatief eenvoudige manier van screenen. Na een positieve HPV-zelftest wordt door een gezondheidswerker azijnzuur aangebracht op de baarmoedermond. Afwijkingen zorgen voor een kleurverandering die met het blote oog te zien zijn. Diagnose vergt echter ruime ervaring. Om ook lager opgeleid personeel met weinig ervaring te ondersteunen bij consistente interpretatie van visuele observaties wordt artificial intelligence ingezet. Met een app wordt een foto van de baarmoedermond snel beoordeeld en wordt een nauwkeurige analyse met medisch advies gegeven.
Onlangs heeft de Wereldgezondheidsorganisatie een mondiale strategie gelanceerd om baarmoederhalskanker de wereld uit te helpen. PRESCRIP-TEC is een driejarig onderzoek dat aansluit op die strategie. Onder leiding van het Global Health Unit van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) werkt het LUMC als een van de deelnemers aan dit innovatieve artificial intelligence intelligentie onderzoekt.
Juryoordeel
Betere en toegankelijke gezondheidszorg komt voort uit fundamentele gezondheidszorgbehoeften. Onderzoek en ontwikkeling naar betekenisvolle innovaties op het gebied van betere patiëntresultaten tegen passende kosten zijn daarin volgens de jury van de Computable Awards 2021 in de categorie Zorgproject essentieel.
Het PRESCRIP-TEC-onderzoeksproject is hiervan een schoolvoorbeeld. Een innovatieve aanpak van nijpende problematiek met duidelijk kwantificeerbare effecten. Door inzet van een eenvoudig toegankelijke en bruikbare app wordt krachtige interpretatie-ondersteuning toegankelijk gemaakt voor gezondheidswerkers die daarmee snel een nauwkeurige diagnose kunnen stellen. Functionaliteit die mogelijk wordt gemaakt door ontwikkeling van complexe ai-algoritmen met deep learning van duizenden beeldenartefacten. Daarom is PRESCRIP-TEC een terecht genomineerde bij de Computable Awards 2021 in de categorie Zorgproject.