Het op afstand monitoren en begeleiden van COPD-patiënten met behulp van e-health-toepassingen is een bestaande ontwikkeling die onder druk van de coronacrisis een vlucht genomen heeft. Huisartsen in de regio Gooi en Vechtstreek zetten samen met fysiotherapiepraktijken en ziekenhuis Tergooi een e-health-toepassing in om COPD-patiënten op afstand te begeleiden en vroegtijdig zogenoemde longaanvallen te herkennen. De jury van de Computable Awards 2021 in de categorie Zorgproject nomineert het project ‘EmmaCOPD’.
De EmmaCOPD e-health-toepassing is een combinatie van een smartphone-app en een coachingsfunctie. De COPD-patiënt wordt vanuit thuis begeleid door de praktijkondersteuner, huisarts en fysiotherapeut. Die laatste kan de COPD-patiënt die EmmaCOPD gebruikt in combinatie met een Fitbit-smartwatch en aangepaste software op afstand coachen. Wanneer zich de symptomen van een aanstaande longaanval voordoen, dan kan de smartphone-app de COPD-patiënt via een speciaal algoritme helpen de juiste actie te nemen om de aanval te voorkomen.
Met telebegeleiding in ‘t Gooi heeft EmmaCOPD een primeur te pakken. Het is namelijk de eerste keer dat deze e-health-toepassing ingezet wordt voor patiënten die onder behandeling zijn van een huisarts. De nadruk ligt, anders dan bij toepassing in het ziekenhuis, sterker op het opbouwen van voldoende fysieke conditie om zo sterker te staan als een aanval zich aandient. EmmaCOPD helpt COPD-patiënten om meer te bewegen en hun ziekte te monitoren. Er wordt nu onderzocht of EmmaCOPD onderdeel kan worden van de reguliere ketenzorg.
Juryoordeel
De jury van de Computable Awards 2021 in de categorie Zorgproject is zeer te spreken over de resultaten die EmmaCOPD realiseert. Bij de patiënten die EmmaCOPD gebruikten daalde het aantal ziekenhuisopnames in de tweedelijn met liefst 70 procent, ofwel gemiddeld negen opnamedagen minder per jaar. Dat mag gerust een bijzonder resultaat genoemd worden. Daarnaast begreep de jury dat zorg-op-afstand bij COPD-patiënten in de tweedelijn leidde tot een daling van de zorgkosten met ruim 50 procent. De resultaten van het project in de eerstelijn zijn nog niet bekend. Doel van het project in de eerstelijn is om te onderzoeken of het gebruik van EmmaCOPD de verergering van de ziekte afremt door het verbeteren van de lichamelijke conditie en de zelfmanagementvaardigheden van de patiënt.
In de dagelijkse begeleiding is ook een belangrijke rol weggelegd voor de mantelzorger. Deze kan de patiënt extra ondersteunen wanneer die moeite heeft de dagelijkse persoonlijke activiteitsdoelen te behalen. Wanneer de COPD-patiënt daarmee instemt dan kan EmmaCOPD een bericht, via sms op als appje, sturen naar de mantelzorger als blijkt dat de patiënt te ver onder de persoonlijke doelstelling ligt. De manier hoe Tergooi ziekenhuis, Regionale Huisartsen Organisatie Gooi en Omstreken en Medicine Men COPD-patiënten stimuleren om actief te blijven verdient een nominatie in de categorie Zorgproject.