Switch Datacenters geeft als eerste datacenter in Europa een financiële incentive voor direct bruikbare restwarmte. Hiervoor maakt het gebruik van bestaande direct liquid cooling (dlc)-technieken om servers te koelen. Koelwater wordt opgewarmd naar een temperatuur van 40 tot 60 graden welke direct gebruikt zal worden voor de verwarming van kantoren en woningen. Klanten die voor dlc-koeling kiezen krijgen een korting tot 30 procent op de stroomkosten. Voor de algemene jury van de Computable Awards 2021 reden om Switch Datacenters te nomineren in de categorie Duurzaamheid & MVO.
Alle elektriciteit die een datacenter in gaat, wordt omgezet in warmte. Om praktische redenen staat koelapparatuur doorgaans ver van de warmtebronnen (processoren, geheugen en harddisks) opgesteld. Hierdoor is de temperatuur van het koelwater relatief laag bij 20 tot 25 graden. Dit is niet optimaal voor het verwarmen van bijvoorbeeld woningen. Bij de upgrade van het Switch-datacenter in Woerden is voor een oplossing gekozen waarbij restwarmte standaard met een hogere temperatuur mogelijk is van 40 tot 60 graden. In plaats van de servers met conventionele zaal-koelers te koelen, kiest men er voor zoveel mogelijk voor direct bij de server te koelen om de hoogste temperatuur uit de servers te kunnen ‘oogsten’. Hoe meer bruikbare warmte geproduceerd kan worden hoe beter en hoe hoger de financiële compensatie.
Switch Datacenters hoopt met een financiële incentive grote cloudproviders te bewegen om gebruik te maken van dlc of andere vormen van hoge-temperatuur koeling. Tevens wil het een voorbeeld zijn voor andere datacenters om ook dezelfde strategie te volgen. Dit kan zeer positief uitpakken voor de datacenterbranche als geheel. Vandaag de dag zijn er meerdere varianten mogelijk voor dlc. Klanten kunnen gebruik maken van vloeistof-naar-de-chip modules maar ook andere koelmethodes zoals bijvoorbeeld immersion cooling. Dit zijn al jaren beproefde technieken die door meerdere partijen worden aangeboden. Dlc-oplossingen worden tevens steeds vaker kant-en-klaar aangeleverd door serverfabrikanten zoals Dell, Lenovo, Supermicro, Gigabyte en HPE.