Het Groningse softwarebedrijf Klippa, gespecialiseerd in het digitaliseren van documenten, heeft ongebruikte servercapaciteit gedoneerd aan folding@home van Stanford University. De universiteit probeert een behandeling voor het Covid-19 virus te vinden door het complexe proces van eiwitvouwing te simuleren. Er is veel computing power nodig voor de talloze berekeningen en bedrijven kunnen hun ongebruikte capaciteit inzetten. De jury van de Computable Awards 2020 in de categorie MKB-project nomineert het project ‘Donatie servercapaciteit aan folding@home’.
Folding@home gebruikt de verwerkingscapaciteit van netwerkcomputers voor hun simulaties. Door zoveel mogelijk potentiële bewegingen van eiwitten te simuleren, kunnen zij erachter komen hoe men ziekten zoals Covid-19 kan behandelen. Virussen gebruiken eiwitten om ons immuunsysteem te onderdrukken en zichzelf te reproduceren. Om het coronavirus aan te pakken, wil folding@home begrijpen hoe deze virale eiwitten werken en hoe zij therapeutica kunnen ontwerpen om ze te stoppen.
Het project heeft één miljoen donateurs nodig en de software is beschikbaar voor Windows, Mac en Linux. Klippa is een Groningse scale-up die in 2015 werd opgericht door zes it-specialisten; inmiddels bestaat het team uit 19 mensen. Het bedrijf heeft ook een kantoor in Amsterdam; bedient meer dan duizend klanten in het binnen- en buitenland. Yeelen Knegtering, directeur en medeoprichter van Klippa: ‘We zijn een jong en vitaal softwarebedrijf en we willen niet stilzitten tot deze crisis voorbij is. Aangezien we niet actief zijn in de medische branche, kunnen we niet rechtstreeks bijdragen aan het vinden van medicatie, maar we zijn bereid alles te doen wat we kunnen. Daarom hebben we besloten deel te nemen aan een Graphics Processing Units-project van folding@home.’
Juryoordeel
Met vereende krachten Copvid-19 bestrijden is natuurlijk een goede zaak en past in het ‘all hands on deck’-principe van een jong en dynamisch bedrijf in de niet medische sector. Dit project is opmerkelijk vanwege een aantal kenmerken. Klippa levert van overtollige capaciteit, dus een bijdrage zonder gevolgen voor het bedrijf, deelname door een bedrijf in de niet-medische sector, een bijdrage dat gecombineerd wordt door een andere organisatie en een bijdrage door een kleine Groningse scale-up in een snel veranderende wereld.
Het feit dat het een relatief kleine scale-up uit de provincie betreft geeft aan dat het denken en de ambitie niet lokaal gebonden zijn, getuige de duizenden klanten in binnen- en buitenland. Op basis van de weinig gerealiseerde lasten, de gerealiseerde en nog te realiseren baten kan geconcludeerd worden dat dit project een goede business case heeft opgeleverd en in de toekomst zal opleveren. Het is daarom een terecht genomineerde bij de Computable Awards 2020 in de categorie MKB-project.