Woningcorporatie Mooiland ontvangt vanuit allerlei verschillende bronnen documenten in een scala aan bestandstypen. Het besloot om een fundamentele verbetering van het bestandsbeheer door te voeren. Mooiland realiseerde zich dat dit niet zou lukken met de eigen medewerkers. Na een zoektocht in de markt werd een samenwerking opgezet met EntrD, specialist in het anonimiseren en maskeren van data. Besloten werd om samen met EntrD hun FileFactory-product bij Mooiland te implementeren. De jury van de Computable Awards 2020 in de categorie Overheidsproject nomineert dit project ‘De virtuele poortwachter’.
Voor een databasebeheerder, datawarehouse-beheerder, dan wel bestandsbeheerder is het een nachtmerrie om alle verschillende bestandsformaten die door derden worden aangeleverd intern in goede kwaliteit beschikbaar te stellen aan daartoe geautoriseerde personen. Het probleem wordt nog complexer als op reeds bestaande aangeleverde bestanden, documenten, wijzigingen moeten worden doorgevoerd. Als je niets fundamenteels, structureels verbetert raak je de problemen en inspanningen nooit meer kwijt. Sterker nog, de problemen worden groter naarmate de wooncorporatie zijn woningbestand laat groeien.
Los van de verschillende bestandsformaten is ‘contextafhankelijkheid’ van groot belang. Dat betekent dat afhankelijk van de inhoud andere acties moeten worden ondernomen. Neem bijvoorbeeld verwijdering van BSN nummers, herkenning van salarisstrookjes van huurders die alleen door specifieke medewerkers mogen worden gelezen en nog vele andere situaties die in de context moeten worden herkend. Door de structurele verbetering bij Mooiland hebben klanten, leveranciers, overheden, etc. de zekerheid gekregen dat hun data op de juiste manier, in goede kwaliteit, door de juiste mensen zal worden gebruikt. De oplossing werd ‘De virtuele poortwachter’ genoemd die de klanten meer zou aanspreken dan ‘File Factory’. Het begrip ‘poortwachter’ wordt veel gebruikt bij overheden, c.q. zorginstellingen.
Juryoordeel
In de voordracht zien we dat bedrijven/instellingen die zelf geen diepgaande ict-kennis in huis hebben dan op zoek gaan naar een goede partner om gezamenlijk nieuwe applicaties te ontwikkelen. De samenwerking tussen woningcorporatie Mooiland en EntryD is een goed voorbeeld hoe een win-win situatie kan worden gecreëerd.
In de ogen van de juryleden in de categorie Overheidsproject is het een terechte keuze om deze voordracht te nomineren. Mogelijk dat door deze nominatie andere bedrijven mogelijkheden zien om een virtuele poortwachter ook in hun organisatie toe te passen en niet meer zelf het wiel opnieuw gaan uitvinden. Deze unieke, vernieuwende oplossing verdient een breder toepassingsgebied dan alleen werkend bij Mooiland.