Alle batterijen in apparaten die straks op het internet worden aangesloten vervangen door een super efficiënte zonnecel, dat is de ambitie van John Tillema. Samen met Nick Kiran heeft hij in 2016 Tryst Energy opgericht, als spin-off vanuit het toenmalige bedrijf Tweetonig in Rotterdam. Hun product Light Energy is een zeer efficiënte oplossing, die duurzaam, goedkoop en slimmer is dan het gebruik van een standaard batterij. Voor de jury van de Computable Awards 2018 reden om Tryst Energy te nomineren in de categorie Nederlandse Startup van het Jaar.
Met twee octrooien in aanvraag zijn er nu producten door Tryst Energy ontwikkeld, waaronder een CO2-meter en een bewegingssensor, met daarin een module ter grootte van een postzegel die in vier uur tijd genoeg stroom opwekt om een apparaat de gehele dag van stroom te voorzien. Bijzonder is dat de module nauwelijks licht nodig heeft om energie op te wekken, het werkt zelfs onder een bureau. Daarnaast gaat het minimaal 75 tot honderd jaar mee, zodat de module klaar is om wereldwijd batterijen te vervangen.
Tryst Energy zet zijn oplossingen nu al in bij tal van organisaties en als een bedrijf of overheidsinstantie nadenkt over internet of things-oplossingen, dan kan deze eigenlijk direct aan de slag. Ook het bouwen van maatoplossingen en andere toepassingen past binnen het businessmodel van de organisatie.
Juryoordeel
Een enthousiaste pitch van Tryst Energy-oprichter John Tillema, die met zijn oplossing al op diverse internationale podia heeft gestaan, geeft een heldere beschrijving van hun oplossing. De leden van de jury van de Computable Awards 2018 vinden het product dan ook een duurzame oplossing met een enorm groeipotentieel. De jury benoemt Tryst Energy daarom als één van de genomineerden in de categorie Nederlandse Startup van het Jaar.