Faalangst is een serieus probleem voor een leerling in het onderwijs. Het kan leerlingen letterlijk blokkeren om een goed resultaat te behalen. Het ROC Aventus te Apeldoorn heeft het plan opgevat om robots in te gaan zetten om leerlingen te helpen van deze vervelende angst af te komen. Door leerlingen aan een robot te koppelen die gepersonaliseerd op hen reageert en letterlijk aaibaar is, worden hormonen aangemaakt die een leerling blij maakt. Dit principe is wetenschappelijk onderbouwd. De jury van de Computable Awards 2018 waardeert deze innovatieve hulp met een nominatie in de categorie ICT-project van het Jaar in het Onderwijs.
Een robot is veilig voor de leerling, hij geeft geen oordeel, reageert alleen op concrete input van de leerling, of de input nu goed of fout is. Dit geeft de leerling een veilig en geborgen gevoel. Na een succesvolle proef van robots met kinderen met kanker wil het ROC Aventus te Apeldoorn nu testen of robots ook in staat zijn om faalangst te verminderen. Het ROC werkt samen met de hogescholen Saxion en de HAN, ook is er een hoogleraar van de TU Delft betrokken bij het project.
Juryoordeel
Tijdens de jurypresentatie voor de Computable Awards 2018 werd de robot getoond en werd verteld over het project. De jury had bedenkingen bij het vervolg van dit project; is het ROC Aventus daadwerkelijk in staat om bij een geslaagde proef dit landelijk uit te rollen? Dit is immers wel een voorwaarde om deze Computable Award te winnen, de BV Nederland moet er beter van worden. De jury adviseert dan ook het ROC Aventus de presentatie te professionaliseren en aan deze opvolging aandacht te geven.
Het project is natuurlijk wel een duidelijk ict-onderwijsproject en heeft de potentie daadwerkelijk een serieuze onderwijsverbetering te zijn. Zeker omdat de robots eenvoudig te hanteren zijn en de opmerking dat de prijsstelling van de robot in de toekomst drastisch lager kan worden, waardoor het voor elke school een interessante optie kan worden. Daarom is het ook heel verstandig van Avrntus dat men de samenwerking is aangegaan met de hogescholen de een hoogleraar van de TU Delft. Dit zal de draagkracht van een eventueel succes vergroten en zal ertoe leiden dat het project ook sneller serieus genomen zal worden door scholen. De robot tegen faalangst lijkt een interessante spin-off te zijn van een robotproject met demente mensen. Hoewel de jury flink heeft moeten debatteren over welk project genomineerd zou worden kwam dit project uiteindelijk bovendrijven vanwege een potentiële serieuze onderwijsverbetering. De jury staat daarom achter deze nominatie in de categorie ICT-project van het Jaar in het Onderwijs.