Er zijn nog maar weinig ziekenhuizen die 3D-printen inzetten om patiënten sneller en beter te laten herstellen, vinden Mike Bemelman, traumachirurg bij het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg en promovendus Lars Brouwers. Te weinig, want 3D-printen kan ook helpen de zorg zelf te verbeteren en efficiënter in te richten. Met een project in Siërra Leone en een promotieonderzoek willen ze hier verandering in brengen. Winnaars van De Albert Schweitzer Aanmoedigingsprijs 2018 en nu ook genomineerd voor de Computable Awards 2018 in de categorie ICT-project van het Jaar in de Zorg.
3D-modellen bieden een traumachirurg veel meer informatie dan een CT-scan. Hij kan in één oogopslag zien waar de breuk precies ligt en hoe die het beste te behandelen is. Zelfs kleine breuken die op een beeldscherm gemakkelijk over het hoofd gezien worden, zijn nu beter zichtbaar. Dat biedt grote voordelen in vergelijking met een CT-scan, waarbij de breuk beeldje voor beeldje moet worden geanalyseerd. Zo kunnen ze de beste aanpak selecteren en zich beter op operaties voorbereiden.
Bovendien kan met een 3D-geprint model de operatie al geoefend worden en kunnen titaniumplaten al worden voor-gebogen. Bemelman en Brouwers verwachten dat dit de operatietijd kan verkorten en daarmee kunnen de bijbehorende kosten aanzienlijk verminderen. Daarnaast hoeft de patiënt waarschijnlijk minder lang onder narcose te blijven, wat een gunstig effect heeft op het herstel. Ook het consult tussen arts en patiënt krijgt een meerwaarde door 3D-printtechnologie doordat een patiënt kan zien wat er moet gaan gebeuren in zijn lijf.
3D-printen kan tevens prima ingezet worden voor het goedkoop vervaardigen van protheses. Arts in opleiding Brouwers is daarom als onderdeel van zijn promotieonderzoek met een Ultimaker 2+ printer en voldoende filament voor een jaar naar Siërra Leone gereden. Als gevolg van de bloedige burgeroorlog die het land tot 2001 teisterde hebben veel kinderen en volwassen daar namelijk geamputeerde ledenmaten. De 3D-printer draagt bij om het tekort in protheses op te vullen en tevens op korte termijn beschikbaar te maken.
Juryoordeel
Op vragen van de jury waarom precies gekozen is voor het Nederlandse Ultimaker en hoe de it-afdeling bij deze keuze betrokkenheid is geweest, kwam geen afdoende antwoord tijdens de presentatie op 19 april 2018 op de beurs Zorg & ICT in de Jaarbeurs. Maar een project dat zich kenmerkt door onbaatzuchtigheid, substantieel kan bijdragen aan kostenbeheersing in de zorg en ook nog betere en gepersonaliseerde zorg oplevert voor patiënten, verdient een plek in de top vijf nominaties voor Computable Awards 2018 in de categorie ICT-project van het Jaar in de Zorg.