MilSenz (Military Sensor) is een coproductie van Koninklijke Landmacht, Internet of Things Academy en KPN. Het helpt om vijandelijke activiteiten in het veld in beeld te brengen door middel van sensortechnologie. MilSenz stelt de militair in staat door het detecteren van geluid, beweging, warmte en licht vroegtijdig te bepalen hoe een operatie moet worden uitgevoerd. Deze verschillende sensorische dimensies zijn in één tool bijeen gebracht. Voor de algemene jury van de Computable Awards 2017 reden om MilSenz te nomineren in de categorie Digital Transformation of the Year.
Het project (en product) MilSenz is een knappe integratie van een aantal technieken. Op basis van toepassing van geavanceerde sensortechnologie wordt het mogelijk een beeld te krijgen van de situatie in het veld. Op basis van die gegevens kunnen aanvalsplannen worden opgesteld; een moderne manier om intelligence te vergaren en te benutten. Het bijzondere van het project, dat overigens in de concept- en testfase verkeert, is dat IoT zo zeer praktisch toepasbaar wordt gemaakt. De doorontwikkeling is in gang gezet.
De geregistreerde informatie van MilSenz vormt een relevant beeld en wordt realtime gedeeld met soldaten, zodat zij eventuele dreigingen buiten hun eigen blikveld in het vizier hebben. De sensor is niet bijzonder kostbaar om te maken, omdat het is gemaakt met een 3D-printer. Het kan dus ook andere vormen aannemen. Het prototype van de MilSenz is gedemonstreerd en het product wordt later dit jaar door het Korps Commando Troepen meegenomen op oefening naar de Verenigde Staten, om getest te worden in een Navo-oefening.
Het co-creatieproject MilSenz is onderdeel van de Internet of Things Academy, een stichting die zich inzet voor innovatie met het internet of things. In het IoT Lab gaan partners en developers aan de slag met het maken van IoT-prototypes. Het idee voor de MilSenz is ontstaan vanuit de mensen ‘uit het veld’ en heeft verder vorm gekregen door hier ict- en IoT-kennis aan toe te voegen. Twee werelden die op het eerste gezicht ver uit elkaar lijken te liggen, zijn in de project verrassend dicht bij elkaar gebracht. Het resultaat is een praktische IoT-oplossing die ook echt te realiseren is en de Koninklijke Landmacht een grote voorsprong zal opleveren.