Veilig Verkeer Nederland, Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid en Interpolis zijn samen met Be Purple in december 2016 gestart met een experiment dat onderzoekt of een nieuwe trainingsmethode de verkeersvaardigheid van jonge voetgangers en fietsers vergroot. Aan het experiment nemen elf basisscholen en zeshonderd leerlingen deel. De speciaal ontwikkelde virtual reality tool WegwijsVR schotelt jonge weggebruikers spelenderwijs en in hun eigen vertrouwde omgeving verkeerssituaties voor. Voor de algemene jury van de Computable Awards 2017 reden om WegWijsVR te nomineren in de categorie Digital Innovation of the Year.
WegWijsVR laat kinderen virtueel hun weg van en naar hun eigen school lopen of fietsen in verschillende situaties. Daartoe is het gebied van vijftien kilometer rondom de school, op basis van foto’s en dus zeer realistisch als 3D-model, in kaart gebracht. Zij willen bijvoorbeeld de weg oversteken, maar een dubbel geparkeerde auto belemmert het zicht. Kinderen kunnen in de veiligheid van virtual reality leren reageren op onverwachte gebeurtenissen in het verkeer.
WegWijsVR is een aanvulling op de verkeersles op school via de bestaande VVN-Verkeersmethode, want de tool is vooral ontwikkeld voor thuisgebruik. Meekijkende ouders kunnen zien bij welke situaties hun kind nog extra aandacht of sturing nodig heeft. Voor WegWijsVR is geen speciale vr-bril nodig. Het werkt als app op de gangbare smartphones met een kartonnen smartphonehouder.
Ondanks dat er onder water natuurlijk een commercieel belang voor Interpolis speelt om het aantal verkeersschades naar beneden te brengen, is dit maatschappelijk gezien een zeer welkome toevoeging. De kinderen kunnen op jonge leeftijd al spelenderwijs kennis maken met wat ze te wachten staat in het verkeer en dat ook nog eens op hun ‘eigen’ route naar school. Dit zal in de verkeersveiligheid alleen maar ten goede komen.