De ambulances in Flevoland verkorten hun aanrijtijd met behulp van software op basis van algoritmes. De locatie van het hulpvoertuig op het moment van het ongeval is in hoge mate bepalend voor het al dan niet halen van de normtijd. Daarom worden ambulances proactief verplaatst op basis van berekeningen, zodat de locatie van de ambulances optimaal is voor het verwachte aanbod. Dit ‘dynamisch ambulance management’ is gebaseerd op het proefschrift van CWI-promovendus Thije van Barneveld.
Van Barneveld licht toe hoe een en ander in de praktijk werkt. ‘Elke werkplek in de meldkamer heeft een extra beeldscherm gekregen waarop met pijlen op een kaart van de regio staat aangegeven hoe ambulances zich proactief moeten herpositioneren. Het grote voordeel van DAM is dat door het in real-time verplaatsen van voertuigen veel flexibeler kan worden geanticipeerd op toekomstige incidenten, waardoor de aanrijtijden kunnen worden gereduceerd en patiënten sneller geholpen kunnen worden.’
Softwarebedrijf Stokhos Emergency Mathematics ontwikkelt de ambulancesoftware van CWI-promovendus Thije van Barneveld nu verder en meldt dat meerdere ambulancediensten in binnen- en buitenland interesse hebben in de technologie.
De wiskundige heeft in zijn promotieonderzoek ook aandacht besteed aan de nadelen van dynamisch ambulance management. Een veelgehoord kritiekpunt is dat ambulances vaak proactief moeten verplaatsen. In het onderzoek is met behulp van nieuwe algoritmes de afweging tussen het aantal relocaties en de prestatie met betrekking tot de aanrijtijden onderzocht en de zogenaamde ‘boeteheuristiek’ ontwikkeld. Hiermee is een significantie verbetering in de prestatie te behalen met slechts een beperkt aantal relocaties.
Juryoordeel
De jury van de Computable Awards 2017 in de categorie ICT-project van het jaar in de zorg is onder de indruk van de complexiteit van het algoritme achter het dynamisch ambulance management en ook hoe het project de weerstand heeft overwonnen om de ambulancemedewerkers te overtuigen van de voordelen om proactief te verplaatsen. Het belangrijkste vindt de jury dat met dit innovatieve concept de rijtijden inderdaad omlaag zijn gegaan en dus ook levens zijn gered. Het dynamisch ambulance management verdient daarom de nominatie in deze categorie.