Chronische lage rugpijn is wereldwijd een veelvoorkomend probleem. Bij één op de vier mensen leiden de klachten zelfs tot volledig arbeidsverzuim. De symptomen en oorzaken van de rugklachten zijn divers. Patiënten met lage rugklachten vormen dan ook een heterogene groep. Deze gevarieerde groep krijgt te maken met een grote variatie aan behandelingen. Dit leidt niet alleen tot veel verschillende behandeluitkomsten. Ook de zorgkosten van chronisch lage rugpijn zijn hierdoor erg hoog. Er is dan ook behoefte aan een systeem dat het mogelijk maakt patiënten met chronische lage rugpijn sneller de juiste behandeling te adviseren.
De Sint Maartenskliniek heeft hiervoor de Nijmegen Decision Tool for Chronic Low Back Pain (NDT-CLBP) ontwikkeld. Deze tool is een belangrijk hulpmiddel om duidelijkheid te krijgen over welke soort patiënt gebaat is bij welke soort behandeling. Hierdoor kan de patiënt sneller en beter worden geholpen. Zodra bekend is dat een patiënt een afspraak heeft in het ziekenhuis voor lage rugpijn, zorgt een automatische trigger uit het epd ervoor dat de patiënt een digitale vragenlijst krijgt toegestuurd. De patiënt vult de gestructureerde anamnese in vóór het eerste consult, in het comfort van de eigen omgeving. Ook vult de patiënt onderwerpen in die hij/zij wil bespreken en geeft de behandeldoelen weer. Het systeem biedt ook vooraf al informatie over verschillende behandelopties, zodat de patiënt zich goed kan voorbereiden.
Op basis van deze vragenlijst wordt een profiel gemaakt van deze patiënt. Doordat alle chronische lage rugpijnpatiënten deze vragenlijst invullen, ontstaat er een grote databank aan patiëntenprofielen. Tegelijkertijd worden ook de behandeluitkomsten van alle patiënten die het ziekenhuis heeft behandeld en verwezen, bijgehouden en verzameld. De Nijmegen Decision Tool combineert de gegevens tot een voorspelling van mogelijk succesvolle behandeluitkomsten voor de patiënt. De behandelaar krijgt deze informatie van de patiënt overzichtelijk tot zich vóór het consult. Wanneer de patiënt in behandeling is dan vult de patiënt tevens vragen in bij vervolgconsulten, om de behandeluitkomsten te meten. Door een qr-code kan het epd worden gescand met een tablet, waarna de patiënt automatisch de juiste vragenlijst kan invullen, zonder in te loggen. De uitkomsten van de patiënt worden gebruikt voor shared-decision-making en voor verdere ontwikkeling van de predictiemodellen in de NDT-CLBP.
Juryoordeel
Om hoge operationele kosten onder controle te houden gaan veel bedrijven hun verschillende werkprocessen herschrijven, digitaliseren, consolideren en er intelligentie inbouwen. Deze verandering zien we ook in de zorgsector. Veel zorgorganisaties zien duidelijk in dat de ict mogelijkheden hen kunnen helpen bij het realiseren van hun doelstellingen rondom kostenbesparing en efficiëntie.
De Nijmegen Decision Tool for Chronic Low Back Pain is hier een voorbeeld van. Door deze tool zijn werkzaamheden rondom behandeling deels anders ingericht zodat het proces korter en efficiënter is. De jury van de Computable Awards 2017 in de categorie ICT-project van het jaar in de zorg is van mening dat de tool nog verder intelligenter opgebouwd kan worden zodat er meer mogelijkheden uit kunnen ontstaan. Ondanks dit vindt het juryteam de tool een mooi voorbeeld van de mogelijkheden van ict in de zorg.