Shells primaire Amerikaanse datacenter, het Houston Information Center, werd meer dan veertig jaar geleden gebouwd. Het was tijd voor het van oorsprong Nederlandse Shell om dit datacenter met pensioen te sturen en over te gaan naar een nieuw, moderner datacenter. In maart 2014 tekende Shell een contract voor het ‘Houston Information Center Accelerated Exit Migration Programma’; het grootste project in zijn soort in de geschiedenis van het bedrijf. De taak van T-Systems was om alle it-middelen te migreren naar de nieuwe faciliteit en daarnaast ook het ontmantelen van het oude datacenter.
Deze middelen bestonden uit 69 bedrijfskritische it-applicatielandschappen en meer dan zevenduizend it-infrastructuur assets op 3500 vierkante meter vloeroppervlakte. Het doel van fase één was om alle bedrijfskritische landschappen van Shell te verhuizen. Het betrof hier applicaties voor olieproductie en energiehandel en twee grote SAP-landschappen. Vijftien maanden en 7166 mandagen later is deze missie volbracht. De migratie van alle bedrijfskritische diensten van Shell is tijdig en binnen budget overgebracht naar het nieuwe datacenter, zonder ongeplande serviceonderbrekingen. In juni 2016 is ook fase twee, de ontmanteling van het oude datacenter volbracht, waardoor Shell deze op de markt kan zetten voor verkoop. Het was een enorm project, waar vanuit T-Systems een internationaal team van maar liefst 220 professionals over de gehele looptijd van het project hebben gewerkt.
Juryoordeel
Dit traject bij Shell kende niet alleen technische maar ook organisatorische en culturele vraagstukken. De technische uitdagingen waren meer gericht op kernprocessen en hoge beschikbaarheid van de omgeving gedurende dit traject. Je kunt je voorstellen welke effecten het uitvallen van een applicatie of dienst in de keten zou hebben voor een bedrijf als Shell. Los van techniek waren er ook culturele uitdagingen voorafgaand, bij de start en tijdens de uitvoering van dit traject. Na een valse start wist Shell dit snel onder controle te krijgen.
Het juryteam in de categorie ICT-project van het jaar in het grootbedrijf had grote waardering voor hoe Shell dit traject met de hieraan gerelateerde culturele en technische complexiteit met zijn partner T-Systems heeft opgepakt en veilig heeft uitgevoerd. Wat het juryteam ook gewaardeerd heeft was de rol van de projectleider van Shell Nederland. Wenche Dikstaal – de Jonge heeft mooi bewezen dat zij vanuit het Nederlandse hoofdkantoor zo’n immens groot internationaal project in de Verenigde Staten kan uitvoeren. Daarom een terecht genomineerde.