Als er één plek is binnen de overheid die enorm in beweging is en waar een diversiteit aan systemen, infrastructuur, wetgeving en mensen is, dan is het wel de Nationale Politie. Hoe krijg je in die complexe context het voor elkaar om op een simpele manier collega agenten digitaal te faciliteren? Door de MEOS-app op de smartphone van een agent.
In 2013 startte officieel de Nationale Politie. De vorming zou moeten zorgen voor een efficiëntere organisatie waarbij ook de informatievoorziening moest verbeteren. Het programma MEOS (Mobiel Effectiever Op Straat) ontwikkelde sindsdien mobiele toepassingen, te weten de identificatie van personen en voertuigen, integrale bevraging en het schrijven van digitale bonnen. Verdere doorontwikkeling heeft ondertussen plaatsgevonden met de beschikbaarstelling van modules voor aangifte en zwaar vervoer-controle en er wordt periodiek nieuwe functionaliteiten aan toegevoegd. Door het MEOS-programma kunnen momenteel 35.000 agenten sneller en makkelijker hun werk doen, gewoon op straat.
Het was geen makkelijk traject, naast allerlei technische uitdagingen was aanwezige wetgeving te beperkend, daar heeft de Nationale Politie het zelfs voor elkaar gekregen om het doel van de wet te behouden, maar de vorm aan te laten passen zodat het ze niet beperkt.
De functionaliteiten van de app zijn niet zomaar bedacht achter de tekentafel door alleen ict’ers of agenten met straatervaring van tien jaar geleden, maar door actieve agenten die tijdelijk van de straat zijn gehaald om kritisch mee te denken hoe zij het beste ondersteund worden in de praktijk.
Juryoordeel
Het juryteam van de Computable Awards 2017 was onder de indruk van de zeer gedreven en pragmatische aanpak van de Nationale Politie. Het is gelukt om deze complexe wereld op een zo eenvoudig mogelijke manier bij elkaar te brengen, en dit is pas het begin. Daarom is de Nationale Politie een zeer terecht genomineerde.