Het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk heeft een scantool van ict-opleider Global Knowledge in gebruik genomen om te bepalen waar precies de behoefte ligt om ict-medewerkers bij te scholen en klaar te stomen voor nieuwe technologieën. Global Knowledge mag volgens de jury van de Computable Awards 2016 niet als genomineerde ontbreken in de categorie ICT-opleider van het jaar.
Onder invloed van het groeiende belang van ict voor de dagelijkse werkzaamheden binnen het ziekenhuis en de groeiende complexiteit van de infrastructuur werd enige jaren geleden besloten om de wervingscriteria aan te passen. Bij het selecteren van nieuwe staf voor de afdeling Techniek dienden voortaan ook de it-certificeringen waarover de sollicitant beschikt als extra aanbeveling voor een functie. Er werden tot voor enkele jaren geen specifieke eisen gesteld aan de functieprofielen van de medewerkers. Het was dus bij werknemers die al langer meedraaien, soms lastig te bepalen op welke vlakken een training echt nut zou hebben. Daarnaast ontstond er door het nieuwe sollicitatiebeleid een disbalans, vooral op het gebied van VMware en nieuwe Windows-versies.
Een logische conclusie is om medewerkers op training te sturen en ze zo naar het juiste niveau te tillen, maar het is in de praktijk vaak lastig te toetsen wat ze echt nodig hebben. Hoewel er de afgelopen jaren binnen het Rode Kruis Ziekenhuis meer aandacht is gekomen voor opleidingstrajecten, blijft het zaak de budgetten nuttig te besteden. De behoefte aan een kennisupdate blijft evident.
Het Rode Kruis Ziekenhuis ging te rade bij Global Knowledge, waar het de it-opleidingen van afneemt, met de vraag naar een ‘scantool’ om voor alle medewerkers het kennisniveau in kaart te brengen voordat er gesproken zou worden over trainingen. De opleider beschikt sinds enkele tijd over een leveranciersonafhankelijk toetsingsplatform dat beslissers en leidinggevenden kan helpen om op beargumenteerde wijze opleidingen aan te bieden aan werknemers.
De Global Knowledge Career Support Assessment is geënt op het European eCompetence Framework (e-CF). Dit competentieraamwerk bevat een aantal ict-functieprofielen, die organisaties kunnen helpen bij het aanstellen van nieuwe medewerkers en bij de ontwikkeling van huidige teams. Door de test aan te laten sluiten op de e-CF, kunnen klanten er zeker van zijn dat er wordt gekeken naar skillsets die niet alleen nu, maar ook in de toekomst relevant zijn.
Sinds begin 2016 is het ziekenhuis in staat om gerichter trainingen aan te bieden. Door de assessment te doen, kunnen ze veel beter bepalen waar de precieze focus van een cursus voor een medewerker moet liggen.