2007 was een topjaar voor de Nederlandse tak van Atos Origin, met 'double-digit' winstcijfers. Dat vertelt ceo Rob Pols naar aanleiding van de kwartaalcijfers en de daarin getoonde omzetdaling. “Wij kiezen voor een hoge kwaliteit omzet.”
Atos Origin Nederland heeft in 2007 een topjaar gedraaid, vertelt ceo Rob Pols aan Computable. "Het was het beste jaar ooit. We waren zeer winstgevend en zijn dat ook in het eerste kwartaal van 2008." Pols reageert hiermee op de kwartaalcijfers die zijn bedrijf begin mei uitbracht. De omzet van Nederlandse tak was met 0,7 procent gekrompen ten opzichte van het eerste kwartaal van 2007, tot 271 miljoen euro.
Winstmarge
De topman legt uit dat de automatiseerder kiest voor het hooghouden van de kwaliteit van de omzet, en dus voor de winst als percentage van de omzet. De omzetkrimp gaat dan ook gepaard met een aanhoudend hoge winstmarge. "Wij maakten in 2007 ‘double-digit' winst die ook in 2008 wordt gehandhaafd." Atos Origin maakt echter geen winstcijfers per landorganisatie per kwartaal bekend.
Pols verklaart de gedaalde omzet vooral door het besluit van KPN om de controle over een deel van zijn ict weer in eigen hand te nemen. Het telecombedrijf is een van de grootste klanten van Atos Origin. Hij vertelt dat zijn bedrijf ‘een mooi nieuw contract met KPN heeft gesloten'. Het betreft een verlenging van een deel van de dienstverlening tot 2010. "Als je KPN buiten beschouwing laat, is onze omzet het afgelopen kwartaal gegroeid met 12 tot 14 procent."
Strubbelingen
De ‘double-digit' winst waarover Pols spreekt, wordt behaald in een periode van strubbelingen over de cao van de medewerkers van de automatiseerder. Eind april organiseerden de vakbonden een heuse staking om het vastgelopen cao-overleg onder druk te zetten. Pols vindt het moeilijk om iets over de vakbondsacties te zeggen. "Medewerkers hebben natuurlijk het recht te laten weten hoe ze over bepaalde zaken denken. Er moet een gesprek zijn tussen personeel en bedrijf. Het is alleen de vraag of de ingezette middelen de zaak verder brengen."
Inmiddels heeft Atos Origin besloten de cao-onderhandelingen met de vakbonden niet meer te hervatten.
Rob Pols: “Het is alleen de vraag of de ingezette middelen de zaak verder brengen.”
Je bent gewoonweg arrogant Rob!
Ingezette middelen? Rob heeft helemaal niets ingezet! Intern loopt hij te verkondigen dat de acties het bedrijf zware schade hebben toegebracht. Dan zou ik maar eens wat ondernemen Rob, want de werknemers die het geld van dat prachtige KPN-contract verdienen zijn nog lang niet tevreden.
Of sta je al klaar voor een grote personeelsdump in 2010?
En daarom wil ik bij een midden klein bedrijf werken. Die gaan over het algemeen iets minder over lijken…
De wezenloze opmerking: “Er moet een gesprek zijn tussen personeel en bedrijf” zegt weer veel. Men moet zijn zegje kunnen doen en vervolgens gaan we gewoon weer verder. Managers binnen Atos hebben er ook een handje van om verhalen op te hangen over zaken die veranderd kunnen worden (veelal persoonlijke of direct aan het werk gerelateerde zaken) en de onveranderbare zaken (als beleid inzake CAO en bijvoorbeeld herstructurering).
Maar heren managers: een bedrijf wordt gemaakt! Niet alleen door de mensen op de werkvloer met hun kennis, creativiteit, passie en inzet maar ook van bovenaf! Hou eens op met te doen alsof het bedrijf alleen maar ingericht kan worden met door de markt gedicteerde behangetjes. Gooi al die passie en opgewondenheid van het double digit verhaal maar eens in de CAO! En waar is de bezorgdheid over de gekrompen omzet. Winst is wind, omzet is werk!
En waar gaat die dubbeldigit winst naar toe : kijk maar eens bij punt 7 op http://www.centaurus-capital.com/press-releases/20080501-Letter-VO-1800.pdf
Rob, Dilbert en de rest proberen waarschijnlijk zo nog even een pensioentoezegging veilig te stellen, mag toch hopen dat dit niet gaat lukken.
Zou het toeval zijn dat op 22 mei er niet alleen een aandeelhoudersvergadering is maar dat ook de gouden kooi eindigd ?