Rfid kan storen op medische apparatuur. Ziekenhuizen, fabrikanten, leveranciers en overheden kunnen een rol spelen om interferentieproblematiek in de toekomst te helpen voorkomen.
Voordat rfid rond operatiekamers wordt toegepast, moet van geval tot geval worden nagegaan of het zendvermogen en de locatie van rfid-lezers niet leidt tot storing van medische apparaten. Dat blijkt uit onderzoek van TNO in opdracht van Capgemini, dat plaatsvond in het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam.
"Tot ieders verrassing ontstonden er storingsproblemen van rfid- op medische apparatuur, al hadden we dat achteraf gezien in sommige gevallen kunnen voorspellen. Zo gebruikten we een actieve rfid-tag die communiceerde over hetzelfde radiokanaal als een programmer die een pacemaker instelt", zegt Reinout Hensbroek, elektrotechnisch ingenieur en adviseur medische technologie bij TNO. "In andere gevallen stoorde het rfid-signaal op medische apparaten doordat onderdelen daarvan onbedoeld als ontvanger werkten. Zo was er een infuuspomp die een vals alarm afgaf en daarna moest worden herstart. Ook een beademingsapparaat en een defibrillator ondervonden storing." Tijdens het onderzoek kwamen geen patiënten in gevaar, omdat zij uit voorzorg vervangen waren door simulatiesystemen.
Frequentiebeleid nodig
Op grond van de pilot concluderen de onderzoekers dat rfid in ziekenhuizen veilig kan worden gebruikt, mits er geen passieve rfid-tags met een frequentie van 868 MHz worden gescand in de operatiekamer en op de intensive care, rfid-apparatuur niet in de operatiekamer wordt geplaatst, maar vlak daarbuiten en rfid-antennes in noodsituaties snel kunnen worden uitgeschakeld via het gebruik van een ‘extensiekoord'.
Daarnaast ‘helpt' het volgens Hensbroek als de Europese overheden nieuwe frequentiebanden vrijmaken voor medische of rfid-apparatuur. Beide soorten apparatuur maken nu gebruik van vrije frequenties. Ook moeten ziekenhuizen, fabrikanten en leveranciers volgens Hensbroek lessen trekken uit het onderzoek: "Fabrikanten van rfid-apparatuur moeten het maximale vermogen van zenders terugschroeven, als het gaat om medische toepassingen. Ziekenhuizen moeten beleid ontwikkelen voor het gebruik van frequentiebanden. En alle partijen samen moeten op korte termijn rond de tafel gaan zitten om afspraken te maken over gebruikte frequenties, maximaal zendvermogen en minimale afstanden tussen rfid- en medische apparatuur."
Het gebruik van vrije frequentie banden levert altijd het gevaar op dat er storingen kunnen ontstaan zeker als een apparaat van een derde op deze frequentie meer dan de toegstane vermogen of meer vermogen dan verwacht uitzendt. Het is niet voor niets dat er een Europese harmonisatie plaats vindt op de frequentie banden.
Advies: gebruik alleen die frequentie banden, die ook voor de toepassing zijn vrijgegeven en draadloos is niet zaligmakend. Beveilig je eigen verbinding, zodat storingen op de frequentie band niet tot ongewenste situaties kunnen leiden.
Leuk punt voor Viviane Reding – Europees Commissaris Informatietechniek. Het DB van de EU heeft besloten om deze frequenties te harmoniseren.
Binnen de NFU ziekenhuizen wordt dit een van de eerste punten die we samen met ZorgDAS en GS1 zullen moeten oppakken.
haha, de Telegraaf van vandaag (25 juni 2008) heeft het over iets heel nieuws: RFID stoort in Ziekenhuis (pagina T8).
Zeker gebrek aan artikelen oid.
Eigenlijk ben ik zeer benieuwd of er behalve het AMC ook ander ziekenhuizen zijn die ervaring hebben met RFID.