Van alle bedrijven in Nederland, van heel klein tot zeer groot, maakt 15 procent gebruik van servervirtualisatie. Vanaf vijftig werknemers maakt meer dan de helft gebruik van gevirtualiseerde servers. Dit blijkt uit onderzoek van Heliview onder 1828 Nederlandse organisaties.
Heliview ondervroeg de bedrijven en instellingen ondermeer over hun ict-infrastructuur. Virtualisatie van servers kwam daarbij ook aan de orde en bleek met name bij de wat grotere bedrijfsvestigingen en organisatieonderdelen al behoorlijk populair te zijn. VMware, dat door menigeen vereenzelvigd wordt met virtualisatieoplossingen, mag in de Nederlandse zakelijke markt inmiddels rekenen op concurrentie van Microsoft, dat met name vanuit het midden- en kleinbedrijf sterk aanwezig is op gebied van servervirtualisatie.
Virtualisatiemogelijkheden
Een bedrijf als VMware is zo'n beetje de verpersoonlijking van virtualisatie, maar anno 2011 zijn er toch duidelijk meer kapers (Microsoft, Citrix) op de kust. Virtualisatie komt in vele smaken en kleuren. Zo kunnen systemen aan server- en clientzijde gevirtualiseerd worden, maar is ook applicatievirtualisatie een optie. Voeg daarbij toepassing van virtualisatie in bijvoorbeeld storageomgevingen en het wordt al snel duidelijk dat er sprake is van een technologie die de markt ingrijpend van structuur kan doen veranderen.
Er zijn grote verschillen tussen de verschillende sectoren in het Nederlandse bedrijfsleven. Maakt de overheid vaak gebruik van het virtualiseren van servers, dan loopt bijvoorbeeld de transportsector daar weer behoorlijk in achter. Al met al is de marktpenetratie dus circa 15 procent van alle vestigingen. En met name vanaf vijftig werknemers vestigingsomvang is het gebruik al zeer frequent te noemen. In de top van de Nederlandse zakelijke markt gebruikt nagenoeg elk bedrijf of instelling virtualisatie om zijn servercapaciteit te optimaliseren.
Weinig overlap
De concurrentie tussen Vmware, Microsoft en Citrix (de top drie leveranciers) wordt steeds duidelijker merkbaar. VMware heeft in de markt van middelgrote en grote bedrijven een sterke positie. Vanaf twintig werknemers heeft vrijwel tweederde van de ondervraagden een VMware-oplossing op gebied van servervirtualisatie in huis. In het mkb slaat echter de balans door in het voordeel van Microsoft.
De top drie leveranciers VMware, Micrsoft en Citrix hebben weliswaar overlap, maar deze is toch relatief beperkt te noemen. Het onderzoek heeft als resultaat vooral primaire virtualisatieplatformen opgeleverd en dus is minder duidelijk wat nu de oplossingen zijn die naast de primaire platformen worden gebruikt.
Behoorlijk wat concurrentie
Wanneer wordt gekeken naar het aantal gemeten oplossingen van de verschillende spelers op de markt voor virtualisatie van servers, ontstaat nog een veel duidelijker beeld dat het Microsoft, en in tweede instantie Citrix, is die VMware van behoorlijk wat concurrentie voorziet.
Bij de kleinere bedrijfsgroottes is Microsoft de marktleider in servervirtualisatie. Bij midden- en vooral grootbedrijf is VMware de marktleider. Opvallend is ook de positie van Citrix dat, naast Microsoft, door VMware als zeer serieuze concurrent in Nederland gezien mag worden. Met name dan onder middelgrote vestigingen (middenmarkt).
Hevigere concurrentie
De prognose voor de markt is dat het virtualiseren van servers snel zal toenemen in de segmenten waar de mate van gebruik nu nog bescheiden is. Dus dat betekent dat er grotere groei in het midden en mkb-deel van de Nederlandse markt mag worden verwacht. Met de goede uitgangspositie die Microsoft daar heeft, kan dus al voorspeld worden dat de concurrentie voor VMware alleen maar heviger zal gaan worden in de komende jaren.
Natuurlijk maken meer bedrijven gebruik van gevirtualiseerde oplossingen. In mijn optiek is de belangrijkste reden hiertoe lagere kosten.
Minder servers, minder energieverbruik, minder warmteafgifte, minder bekabeling, kleinere 19 inch kasten, kleinere computerruimte en natuurlijk minder IT personeel.
Alles moet eenvoudiger, efficienter en betrouwbaarder en dat weer tegen lagere kosten. Een logische ontwikkeling in een tijd waar budgetten onder druk staan.
Betrouwbaar, Betaalbaar en Gebruiksgemak, dat is wat mensen willen gevirtualiseerd of niet.
“Gebruik maken van” is heel wat anders dan “hoeveel servers zijn er gevirtualiseerd”. De eerste vraag zal elk groot bedrijf uiteraard met “ja” beantwoorden, want als je honderden servers hebt zal er altijd wel een zijn waar server virtualisatie op draait.
Hetzelfde effect treedt op bij de verdeling tussen bijvoorbeeld VMware en Microsoft. Omdat Microsoft bij kleine bedrijven een lichte voorkeur lijkt te hebben, weegt dit onevenredig zwaar door in het totaal. Want ga nu na, wat doet een bedrijf met 1 tot 10 werknemers nu echt met server virtualisatie? Hoeveel servers hebben ze zo gemiddeld?
Ik vermoed dus dat de vraag “hoeveel servers er gevritualiseerd” zijn en op welk platform een heel ander beeld zou geven.
Om op de reactie van Bert Bouwhuis in te gaan.
Dat is een heel goede toevoeging. We gaan inderdaad voortaan vragen hoeveel servers er gevirtualiseerd zijn in een organisatie of bedrijf. Belangrijk is ook wat het primaire platform van virtualisatie is. Vanuit die info is ook nog meer ‘weging’ aan te brengen in de uiteindelijke resultaten.
Wat een bedrijf met 1 tot 10 werknemers nu echt doet met virtualisatie is minstens zo belangrijk als wat grotere bedrijven doen. Immers hier ligt een heel andere problematiek (minder resources, andere skills) aan ten grondslag. En was virtualisatie daar nu juist niet (ook) voor bedoeld?
@Ruud: resources en skills zijn inderdaad belangrijk, echter slechts 1 server virtualiseren heeft zelden nut. Die kleine bedrijven die dus server virtualisatie toepassen doen dat voor een groot deel hoogstwaarschijnlijk om wat ervaring op te doen in een test en ontwikkelomgeving. Dat ze dat dan met Microsoft Hyper-V doen omdat die meestal toch al aanwezig is is niet zo verwonderlijk.